Hoppa till huvudinnehållet

Jan Larsson: ”Iskalla dagar då SAIK var glödhett”

Publicerad:
Saken är klar. 5 december blev Skövde AIK klart för superettan på Grimsta IP i Stockholm.
Saken är klar. 5 december blev Skövde AIK klart för superettan på Grimsta IP i Stockholm. Foto: Erica Augustsson

Söndagen den 5 december 2021 är en dag att minnas. Det var då Skövde AIK säkrade en plats i superettan 2022. Okej, man skall inte överdriva, men om vi pratar fotboll i Skaraborg är detta någon unikt som lyfter fotbollen till en ny nivå.

Prestationen måste klassas som den största i klubbens drygt 100 åriga historia. Tillsammans med det allsvenska kvalet 1970.

Varit nära

Skövde AIK har spelat 13 säsonger på nivån direkt under allsvenskan, sett till det är insatsen kanske inte unik, men det har aldrig skett sedan det inrättades en serie under allsvenskan i början på 2000-talet. Superettan är en serie som tilldrar sig stort intresse och ger sköna slantar i klubbklassen när det centrala sponsor- och tv-avtal.

Skövde AIK skriver historia – klara för superettan

SAIK var nära 2009, men brände då tre matchbollar. Nu var det nära igen, känslan att det hela höll på att rinna laget ur händerna när det bara blev 1–1 mot Åtvidaberg i näst sista matchen infann sig. SAIK tappade serieledningen och kval mot ett lag från superettan kändes som ett vanskligt företag.

Våmbs IF i guldhattar firar avancemanget till tvåan.
Våmbs IF i guldhattar firar avancemanget till tvåan. Foto: Linus Hellman

Nu behölls andraplatsen efter 6–0 mot Linköping i den sista matchen. Utsikten pallade för trycket och vann serien och tog direktplatsen.

Klassiskt drama

För Skövde AIK väntade ett kvalspel några smällkalla dagar i början av december mot Akropolis som hade tagit 35 poäng i superettan och hade en trupp med många spelare med allsvensk rutin. Hur skulle det mycket hemvävda Skövde AIK stå sig?

Avgjorde dramat – med första målet i SAIK: ”Blundade och sköt”

Mycket bra kom det att visa sig. Det hela startade med en magisk kväll på Södermalms konstgräs som hade förvandlades till en tät matcherna med drygt 1 500 åskådare på plats.

Klassisk match

Det blev en match som sent skall glömmas. Viktor Granath som hade en grym målform hela säsongen visade vägen med att göra 1–0 på en klassisk cykelspark precis innan pausvilan. Ett mål som för alltid finns inristad i den rödvita fotbollshistorien.

Sedan fyllde Daniel Ask och Oscar Lennerskog på med två mål till i början av andra halvlek. 3–0 stod sig inför avgörandet i returen på Grimsta i Stockholm.

Tobias Linderoth gjorde succé första året i SAIK.
Tobias Linderoth gjorde succé första året i SAIK. Foto: Erica Augustsson

Akropolis hade vidtagit drastiska åtgärder för att rädda kontraktet. Tränaren hade fått sparken och på planen fanns Astrit Ajdarevic, en meriterad herre som dock inte hade spelat sedan i september på grund av ryggproblem.

Chansningen sprack. Han byttes ut efter en timme. Akropolis hade mycket boll, men skapade i stort sett ingenting. 0–0 stod sig och SAIK kunde tillsammans med sina tillresta supporters fira avancemanget.

"Tobbe" och Åstemo

Mitt i högen tränaren Tobias Linderoth vars inträde i SAIK har inneburit att laget lyft sig och skapat en svårslagen och hårt jobbande lagmaskin. SAIK förlorade bara en av sina 22 sista matcher.

Sedan klubbchefen Per Åstemo som gärna ödmjukt jobbar i det tysta, vars arbete sällan får några stora rubriker, men utan tvekan arkitekten bakom satsningen.

Sedan laget, Viktor Granath som gjorde 25 mål totalt, mittfältskungen Daniel Ask, mittbacken och lagkaptenen Filip Schyberg och målvakten Markus Fröjd. I mina fyra nyckelspelare som gott i bräschen för den här stora framgången.

Runt dessa hårt jobbande spelare som aldrig viker en tum. Så skapas en vinstmaskin.

Extra kul att när man vet att det är killar med moderklubbar som IF Tymer i Timmersdala, Igelstorps IK, Ulvåkers IF, Ardala, Tidaholms GIF, Lidköpings FK, Skara FC med flera. SAIK med Tobias Linderoth i spetsen har byggt ett lag med stor lokal förankring. Detta i ett Skaraborg som för många är en vit fläck på den stora fina fotbollskartan.

Viktor Granath hade en  grym säsong.
Viktor Granath hade en grym säsong. Foto: Erica Augustsson

Nu väntar superettan. Det kommer självklart att krävas mer av spelarna och hela föreningen, men vi kan vara säkra på att det kommer att jobbas hårt för att etablera klubben på den högre nivån.

Fler fick jubla

Det var inte bara SAIK som fick avsluta säsongen med stort jubel. På damsidan vann Våmbs IF division 3 och Skövde KIK vann fyran, vilket öppnar för fler lokalderbyn 2022. Våmb får tampas med Skultorps IF i tvåan och Skövde KIK får möta Ulvåkers IF och IFK Värsås i trean. Det sistnämnda laget fick lämna tvåan efter en säsong.

Detta i Värsås där herrlaget vann femman och tar plats i division 4.

Lika roligt var det inte för IFK Skövde som inte räckte till i tvåan och Ulvåkers IF som trillade ur fyran. Nya tag 2022.

Artikeltaggar

Daniel AskFilip SchybergFotbollIFK Skövde fotbollIFK VärsåsOscar LennerskogPer ÅstemoSkövde AIKSkultorps IFTobias LinderothViktor Granath

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.