Hoppa till huvudinnehållet

Slut på alla egentester i Skaraborg

Publicerad:
Bara två testkit fanns att boka på måndagsmorgonen i hela Skaraborg.
Bara två testkit fanns att boka på måndagsmorgonen i hela Skaraborg. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Under måndagen finns bara två kit för PCR-tester att uppbringa i hela Skaraborg. Detta medan smittspridningen är större än någonsin under pandemin.

Vi har tidigare berättat om den långa svarstiden på PCR-testerna vilket orsakat att människor fått stanna hemma längre än nödvändigt. Något som betytt stor sjukfrånvaro på många arbetsplatser. Det har också varit negativt för smittspårningen.

Orsaken till försenade provsvar har berott på att Unilabs laboratorium i Skövde som inte hunnit med, bland annat på grund av så många inlämnade prover, men också för att även deras personal blivit sjukskriven.

Men i förra veckan styrde Västra Götalandsregionen om en del av PCR-proverna till Eurofins i Tyskland och i Uppsala, för att få fram svaren snabbare.

Redan förra veckan visade det sig också vara brist på testkit eftersom det är laboratorierna som tillhandahåller dem. Under måndagen fanns det inga egentester att uppbringa någonstans i hela Skaraborg för att hämta samma dag. Men ett litet undantag för två testkit hos Närhälsan i Tibro.

Uppgifterna är tagna från Västra Götalandsregionens hemsida vid 10-tiden. Det kan ha funnits testkit att boka före den tidpunkten, men nu finns inga tider kvar att boka.

I Skövde finns inga egentester att boka förrän på torsdag vid Närhälsan Norrmalm och i Lidköping finns det bokningsbara tider för hämta provkit först på onsdag, bland annat på vårdcentralen Guldvingen. I Mariestad är bristen också mycket stor. Under hela veckan är bara två tider kvar, hos Närhälsan på tisdag.

Från regionen får vi följande kommentar via mejl om den uppkomna situationen i Skaraborg:

”Vi har en tät dialog med Unilabs, som levererar både provtagningskit och labbkapacitet till Skaraborg, vi försöker också i möjligaste mån avlasta labbet så de ska kunna hantera inflödet av prov.”

Artikeltaggar

CoronavirusetPCR-testVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.