Hoppa till huvudinnehållet

Nära smärtgränsen för provtagning: ”Jätteutmaning”

Publicerad:
Per Sikora, provtagningssamordnare Västra Götalandsregionen, berättar att regionen satsar hårt på att klara av att ta emot alla egentester och ge snabbare svar. Foto: TT/Catharina Fyrberg

Högst 60 000 PCR-prover skulle Västra Götalandsregionen klara av enligt uppdraget från Folkhälsomyndigheten. Nästa vecka kan antalet inlämnade prover vara dubbelt så många.

– Någonstans når vi en punkt när en av länkarna i kedjan inte klarar av mer. Men vi är inte där än, säger Per Sikora, provtagningssamordnare i Västra Götalandsregionen.

När smittspridningen når nivåer som man aldrig hade förutspått, så krävs det en betydligt större tillgång på egentester och provsvar än planerat.

I Skaraborg är det Unilabs som ansvarar för att analysera testerna. De har bland annat laboratorium i Skövde. Men själva egentesterna som levereras ut till vårdcentralerna i Skaraborg, sätts ihop i företagets laboratorium i Stockholm.

– De skickar ut så många kit som de har kapacitet att sedan analysera, förklarar Per Sikora.

Just nu betyder det 20 000 testkit per vecka till vårdcentralerna i Skaraborg. Men det räcker inte för behovet.

För att lätta på trycket skickar regionen sedan förra veckan en del av de inlämnade egentesterna till Eurofins i Tyskland. Där har de en mycket stor testkapacitet.

– Det är ett jättestort laboratorium som kan ta emot mycket mer, säger Per Sikora.

Tyskland får hjälpa Skövde med PCR-tester – mycket långa svarstider just nu

Men det är brist på själva testkiten även i Tyskland, därför har Västra Götalandsregionen nu egen tillverkning av egentesterna, på Högsbo sjukhus i Västra Frölunda.

Kortare svarstider

Den längsta svarstiden från det att en egentest lämnas in till vårdcentralen, till dess att personen får svar, ska helst vara 48 timmar. Men den senaste tiden har det ofta tagit betydligt längre tid, upp emot sju dagar i vissa fall.

– I slutet av förra veckan blev det bättre. Men vårt mål är att få ned till 24 timmars svarstid, förklarar Per Sikora.

Men man har fortfarande för långa svarstider. Proverna som ska till Tyskland flygs från Landvetter av en speditör. För att få ännu snabbare leverans ska regionen chartra ett eget plan.

Någonstans finns en gräns för hur många prover som regionen kan hantera. Det är inte bara labben som har mycket att göra, det finns också en limit för vad vårdcentralerna kan mäkta med.

– Våra åtaganden från Folkhälsomyndigheten är att vi ska klara av 60 000 PCR-tester i veckan, nu ligger vi på 94 000 och det skulle inte förvåna mig om vi kommer upp i 110 000 den här veckan, säger Per Sikora.

Laboratorierna hinner inte med att producera så många egentester som efterfrågas. Regionen tillverkar numera egna testkit.
Laboratorierna hinner inte med att producera så många egentester som efterfrågas. Regionen tillverkar numera egna testkit. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Paus i testning

I ett par regioner har man tagit beslutet att tillfälligt pausa de flesta PCR-tester för privatpersoner och prioritera vård- och omsorgspersonal. Bland annat Region Västerbotten som till exempel uppmanar de med symtom på covid-19 att stanna hemma i sju dagar, utan att testa sig.

Men i Västra Götalandsregionen har man ännu inte tagit något sådant beslut.

– Vi ska göra vårt absolut bästa den här veckan för att få till så många provtagningskit och så mycket provkapacitet att vi klarar av det här. Men det är en jätteutmaning att hantera det, konstaterar Per Sikora.

Artikeltaggar

CoronavirusetPCR-testVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.