Verksamhetschefen anser att det är viktigt för alla inblandade att händelsen utreds. ”Jag förstår de anhörigas reaktioner men det finns omständigheter som gör att vi som kommun inte polisanmälde. Men jag beklagar att informationen till de anhöriga dröjde”.
Chefen för vård- och omsorgsverksamheten i den kommun där den dementa kvinnan våldtogs säger till SLA att det gjorts en lex Sarah-anmälan och att kommunen nu utreder händelsen.
– Det innebär att det i stora delar råder sekretess och jag kan därför inte kommentera det inträffade i detalj. Vi har heller inte hela bilden än.
”Borde gjorts tidigare”
Chefen konstaterar att det är ett komplicerat fall som innehåller omständigheter som ledde till att kommunen inte kunde göra en polisanmälan.
– Däremot informerades de anhöriga om att de kunde göra det, vilket de också gjorde. I kommunen finns ingen policy som säger att vi alltid eller aldrig ska polisanmäla utan det görs en bedömning i varje enskilt fall.
De anhöriga till den våldtagna kvinnan fick inte information om övergreppet förrän efter fyra dagar. Verksamhetschefen beklagar att det dröjde så länge.
– Det är olyckligt, det borde gjorts tidigare. Men jag känner inte till varför man gjorde bedömningen att inte informera direkt. Det får utredningen visa.
Exakt hur det gått till när mannen tagit sig in i kvinnas bostad på demensboendet är oklart.
– Boende ska inte kunna ta sig in på andras rum om dörren är låst, men hur det gått till måste utredas.
”Förstår reaktionen”
Att mannen får bo kvar på kvar på demensboendet, vilket de anhöriga till kvinnan ifrågasatt, förklarar chefen med att även han har ett vårdbehov.
– Jag förstår de anhörigas reaktion men även den personen måste ju få bästa vården. Det som hänt är väldigt tråkigt och för alla inblandades skull är det viktigt att händelsen utreds ordentligt.
”Går inte styrka”
De anhöriga polisanmälde händelsen men ärendet har redan lagts ned.
– Efter en samlad bedömning där jag vägt in alla omständigheter anser jag att det inte går att styrka ett uppsåt från mannens sida eftersom han är dement. Jag förstår att det är tungt för de anhöriga men vi har ju väldigt högt ställda beviskrav i Sverige och jag menar att det i det här fallet är svårt att nå upp till det, säger kammaråklagare Sofia Karlsson.
Nedläggningsbeslutet kan överklagas, de anhöriga har rätt att begära överprövning.