Hoppa till huvudinnehållet

Statlig elpriskompensation till hushållen – så påverkas du av stödet

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Villaägare med direktverkande elvärme lär bli dem som kvitterar ut mest av regeringens föreslagna elpriskompensation.
Villaägare med direktverkande elvärme lär bli dem som kvitterar ut mest av regeringens föreslagna elpriskompensation.

Sex statliga miljarder ska kompensera hushållen för höga elpriser under december, januari och februari, har regeringen meddelat.

Men förslaget är inte helt utmejslat och det framstår i nuläget som oklart exakt hur stödet ska se ut.

Elpriserna skenade i slutet av 2021, vilket en och annan villaägare säkert fått svart på vitt på efter att decemberräkningen, kanske åtskilliga tusenlappar dyrare än vanligt, kommit i brevlådan.

Mot bakgrund av situationen, och efter utspel från Moderaterna både i mitten av december och tidigare i veckan, har regeringen presenterat ett förslag på kompensation, där de 1,8 miljoner hushåll som drabbats hårdast ska kunna få som mest 2 000 kronor per månad för december, januari och februari.

Förbrukning styr

Pengarna, uppgav finansminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff på onsdagen, kommer huvudsakligen att gå till villahushåll och främst till dem som har en elförbrukning som överstiger 2 000 kWh per månad. Men även lägenhetsinnehavare kan i princip få pengar tillbaka; det är inte boendeform utan förbrukning som är styrande.

Det belopp som utgår ska baseras på en trappa där den som konsumerar mer får högre kompensation. Hur denna ska utformas är dock oskrivet, liksom mycket annat när det gäller genomförandet.

– Det får vi återkomma till, sa energiminister Khashayar Farmanbar (S) till TT på onsdagen och uppgav att samtal då skulle inledas med elnätsbolagen.

Tillfällig dipp?

I samma veva som regeringen gick ut med sitt kompensationsförslag sjönk elpriserna till de lägsta nivåerna sedan november. Orsaken till "rean" är blåsigt väder vilket ökar vindkraftens produktion. Vinden, och följaktligen de lägre elpriserna, väntas hålla i sig under resten av veckan, men redan i nästa vecka spås en ny stigning och både januari och februari blir enligt experter sannolikt dyrare än i fjol.

Om stödpengarna

När kommer stödet och hur mycket får jag? Mycket är oklart i fråga om regeringens föreslagna elpriskompensation. Här försöker vi ge några svar.

Vem kan få stödet?

Stödet baseras på förbrukning och alla hushåll oavsett boendeform kan därmed få ersättning. Även elkunder med bundet avtal omfattas.

Hur mycket får jag?

Som mest 2 000 kronor i månaden, det vill säga totalt 6 000 för december, januari och februari. Beloppet baseras på elförbrukningen där de som överstiger 2 000 kWh per månad får mest. Hur fördelningstrappan ska se ut är okänt.

Vad behöver jag göra?

Stödet är tänkt att betalas ut till hushållen utan att de behöver ansöka om det.

När kommer pengarna?

Det har inte framgått än, men med tanke på förslagets halvfärdiga status är det ingen vild gissning att det lär dröja.

M: "Kompenserar inte alla"

Moderaterna vänder sig mot att regeringens förslag inte når alla hushåll, och avser att gå vidare med sitt eget förslag, där en tillfälligt sänkt elskatt ska ge sänkt avgift på elräkningen för januari och februari på runt 1 500–2 000 kronor i månaden.

"Man kan bo i lägenhet, vara pensionär eller ensamstående och ha små marginaler, även då är elräkningen betydligt högre än tidigare", säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT.

Artikeltaggar

KonsumentLidköpings kommunSamhälleSverige

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.