Arena Skövde är inte att betrakta som infrastruktur
De många flygrörelser som Jörgen Eliasson menar har skett i övrigt har då huvudsakligen utförts av sportflyget. Skövde kommun eftersträvar att finna en lösning för att detta fritidsintresse ska kunna bedrivas även framgent fast då från en annan plats.
Jag och mina partivänner skrev ursprungligen om betydelsen av en ändamålsenlig transportinfrastruktur i regionen. I en replik redogjorde vi för att samtliga Skaraborgs kommuner medfinansierade den angelägna standardhöjning av E 20 som nu pågår. Arena Skövde, som Jörgen Eliasson vrider sitt resonemang till att omfatta, är inte att betrakta som infrastruktur. Det är mycket tveksamt om en kommun utifrån kommunallagens bestämmelser ens kan medfinansiera ett badhus som är beläget i annan kommun. Det har under alla omständigheter aldrig övervägts eller eftersträvats.
Jörgen Eliasson gissar slutligen att det från andra kommuner kanske finns en ”underförstådd förväntan” på att Skövde som sjukhusort bär kostnaderna för en flygplats. Det gör det inte. Kärnsjukhuset i Skövde togs i drift 1973, det vill säga 16 år före det att flygplatsen invigdes. Förekomst av en flygplats var inte en förutsättning för sjukhuset då och är det inte idag.
Västra Götalandsregionen, som är sjukhusets huvudman, har aldrig varit beredd att bidra ekonomiskt till driften på motsvarande vis som den gör till flygplatsen i Trollhättan. Regionen har heller inte haft något att erinra mot kommunfullmäktiges beslut att omvandla flygplatsområdet i Skövde till mark för industri. Tvärtom är den involverad och engagerad i de processer som pågår för att generera den regional utveckling som en ny, storskalig tillverkningsindustri medför.
Anders G Johansson (M)
Kommunfullmäktigeledamot, Skövde