Hoppa till huvudinnehållet

Oscar, 12, tar Katthult till Skövde i sin första stora roll

Publicerad:
Reporter Anna Fröjd
Anna Fröjd
anna.frojd@mariestadstidningen.se
Oscar Andersson får fira sin 13-årsdag med musikalpremiär. I musikalen Emil i Lönneberga spelar han den busiga och omtyckta Astrid Lindgren-karaktären.
Oscar Andersson får fira sin 13-årsdag med musikalpremiär. I musikalen Emil i Lönneberga spelar han den busiga och omtyckta Astrid Lindgren-karaktären. Foto: Charlotte Ferneman

Fastnar med huvudet i soppskålen, lär lillasyster Ida att svära och ränner till snickerboa.

I februari blir det många hyss för tolvårige Oscar Andersson från Töreboda när han spelar huvudrollen i musikalen Emil i Lönneberga.

– Det svåraste är danserna, jag är inte så bra på sånt, säger ”Emil”.

Sång och musik har ett starkt fäste hos Oscar Andersson. Förutom att sjunga i gosskör spelar Törebodabon även valthorn på musikskolan och har nyligen börjat i Töreboda musikkår.

I teaterns värld är han dock relativt ny. Rollen som Emil är inte bara hans första med repliker, utan även den första huvudrollen.

– Det är kul att få rollen eftersom det är roligt att spela teater. Jag har inte hållit på jättelänge. Jag började 2020, då var jag med i Djungelboken, berättar Oscar.

Där spelade han tillsammans med brorsan Isak.

– Min storebror Isak har varit med i Skövde musikteater sedan 2015. Eftersom han höll på ville jag också prova och i år började även min lillebror Olle. Jag hade nog inte varit med om inte Isak var med, säger Oscar.

Det var genom storebror Isak som Oscar hittade till Skövde musikteater. I denna uppsättning har Oscar båda sina bröder vid sin sida.
Det var genom storebror Isak som Oscar hittade till Skövde musikteater. I denna uppsättning har Oscar båda sina bröder vid sin sida. Foto: Charlotte Ferneman

Snabbt besked

Det blir nu andra gången som Skövde musikteater sätter upp musikalen Emil i Lönneberga. Tanken var att den skulle ha satts upp redan under vinter 2021, men sedan kom pandemin i vägen. Detta öppnade en möjlighet för Oscar.

– Han som skulle ha spelat Emil blev för gammal och kom i målbrottet. Då frågade de mig.

Mamma Maria Krussgård Andersson berättar det var regissören, tillika drängen Alfred, Niclas Johansson som hörde av sig.

– Han frågade om det inte fanns någon möjlighet att Oscar kunde prova för rollen som Emil. Oscar fick göra ett sångprov som vi skickade in. Vi fick till svar att de skulle fundera, men tio minuter senare kom det ett sms där det stod ”toppen, han är vår Emil”.

Repetitionerna har pågått sedan september. Pappa Anton spelas av Carl Strandberg.
Repetitionerna har pågått sedan september. Pappa Anton spelas av Carl Strandberg. Foto: Roland Svensson

Trots den snabba responsen beskriver Oscar beskedet som märkligt.

– Vi var på Nordens ark och gick där i skogen och kollade på djuren när vi fick meddelandet. Jag visste inte att de skulle byta, utan trodde att han som skulle spela Emil från början skulle ha rollen nu med.

Premiär på födelsedagen

Repetitionerna började redan i september.

– Alla samlades och läste igenom manuset. Jag tänkte ”hur ska jag kunna komma ihåg allt det här”, berättar Oscar.

Men nu börjar bitarna falla på plats.

– Vi har kört på lördagar och söndagar, men i bland även på onsdagar och torsdagar. På helgerna har vi mest övat på sång och dans. Nu har vi börjat lägga i hop allt och jag börjar kunna det hyfsat.

Oscar tycker att dansen är det svåraste.
Oscar tycker att dansen är det svåraste. Foto: Roland Svensson

Den 19 februari får Oscar ta på sig den berömde ”myssen” för första gången. Premiären är speciell på många vis, samma dag fyller Oscar 13 år.

– Det är nervöst. Vi vet inte hur det blir med smittspridningen, det kanske ställs in igen.

Men om allt går som planerat har Törebodabon åtta föreställningar att se fram emot.

Vad kan du berätta om musikalen?

– Vi har med all musik som är med i filmerna. Vi har också en nyskriven låt, Fattigjons-rappen.

Har du själv läst böckerna eller sett filmerna?

– Ja, det har jag gjort. Vi har inte jättemånga Emil-böcker hemma, men vi har några som vi har läst. Vi har även sett filmerna nu som förberedelse.

Artikeltaggar

MusikalerNöje/KulturSkövde musikteaterSkövde stadsteaterTeater

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.