Hoppa till huvudinnehållet

Skövde HF utan ordinarie målvakter mot mästaren: "En rörig situation"

Publicerad:
Reporter Linus Hellman
Linus Hellman
linus.hellman@sla.se
Daniel Birkelund fick klara sig utan sina ordinarie målvakter när Skövde HF förlorade bortamötet med Skuru IK.
Daniel Birkelund fick klara sig utan sina ordinarie målvakter när Skövde HF förlorade bortamötet med Skuru IK. Foto: Erica Augustsson

Det var ett sjukdomsdrabbat Skövde HF utan båda sina ordinarie målvakter Annie Linder och Emma Andersson som kom till spel mot regerande svenska mästaren Skuru IK.

– De testade tyvärr positivt för covid-19 och kunde inte spela. Det har varit en rörig situation i laget inför den här matchen, säger Skövde HF-tränaren Daniel Birkelund efter 23–34-förlusten.

Tre veckor efter den sensationella segern för Skövde HF mot Skuru IK drabbade lagen ånyo samman i SHE fast denna gång i Nacka Bollhall.

Linder om superskrällen mot Skuru: ”Praktexempel”

Den här gången fick Skuru IK, som nu även kan titulera sig mästare i svenska cupen, revansch på Skövde HF men förutsättningarna var helt annorlunda än när lagen möttes i Idrottshallen.

Skövde HF kom på lördagen till spel utan sin båda ordinarie målvakter Annie Linder och Emma Andersson som var sjuka i covid-19.

Två juniormålvakter

Två juniormålvakter fick i stället ta plats mellan stolparna i Skövde HF: Nellie Karlsson och Lovis Kalla Baudin. Den förstnämnda debuterade i SHE.

– Jag ger dem all cred. Det är klart att det är tuffast möjliga uppgift som vi ger målvakterna. Vi kastar dem lite till vargarna i en bortamatch mot ett riktigt bra Skuru som jag gissar var rätt sugna på att ta revansch på oss efter vår senaste match, säger SHF-tränaren Daniel Birkelund och fortsätter:

– Det är en svår uppgift men jag tycker de kommer ifrån med livet i behåll båda två. De jobbar på, grämer sig inte och gör några fina räddningar i båda halvlekarna. Det var en jättefin erfarenhet för målvakterna och nu har de fått lite referens på vad som krävs för att komma upp och kunna etablera sig på den högsta nivån i Sverige.

Daniel Birkelund, tränare i Skövde HF.
Daniel Birkelund, tränare i Skövde HF. Foto: Erica Augustsson

"En rörig situation"

Skövde HF saknade även duon Hannele Nilsson (sjuk) och Tindra Sahlin Wallenius (skadad).

– Jag har fått använda väl så mycket tid den här veckan åt att hantera sjukskrivningar och karantäner och vem som får träna som till att nöta taktik mot Skuru. Det är lite den världen som vi allihop lever i så det får vi bara ta, säger Daniel Birkelund.

– Det är en rörig situation. Nu ska vi försöka försäkra oss att vi inte har några fler fall. Vi har lagt mycket tid i veckan på att försöka hantera det så gott som det går och försöka hålla kontroll på situationen. Det är många hänsyn att ta, fortsätter han.

Ida Eriksson och Skövde HF räckte inte till i bortamötet med topplaget Skuru IK och föll med klara siffror på lördagen.
Ida Eriksson och Skövde HF räckte inte till i bortamötet med topplaget Skuru IK och föll med klara siffror på lördagen. Foto: Erica Augustsson

Tar med sig saker

Skuru IK saknade också spelare. Daniela de Jong, Wilma Schelin och Cornelia Dahlström kom inte till spel i Nackalaget.

Storförlust för Skövde HF mot svenska mästaren

Hemmalaget ledde med 18–12 i paus och ryckte sedan ytterligare direkt efter halvtidsvilan.

– Det är klart att vi inte är nöjda med att det blir en stor förlust men det finns absolut saker i spelet och i vår prestation som jag tar med mig. Vi ser tendenser i vårt 5-1-försvar i början som jag gillar.

– Vi får inte helt utdelning på det då det fattas lite grand i för många situationer. Det är ändå något vi kan bygga vidare på. Det är lite samma i spelet sju mot sex. Stundtals löser vi det hyfsat bra men vi är för ostabila beroende på att det blir för mycket stress, fortsätter Birkelund.

Möter Skara HF

Målvakterna Linder och Andersson testade positivt för covid-19 redan i början av veckan. Nu räknar Birkelund med att de ska kunna vara tillbaka till nästa match.

Skövde HF får ladda om och förbereda sig inför ett prestigefyllt möte med lokalrivalen Skara HF i nästa omgång av SHE.

På fredag kommer Skara HF på besök till Idrottshallen i Skövde. När lagen möttes i december vann Skara med 29–24.

– Nummer ett handlar det om att försöka hålla oss friska. Det ser positivt ut om det inte kommer något mer. Vi kan bara hålla tummarna. Vi ser framemot derbyt på hemmaplan. Vi är taggade och redo att ta kampen med Skara, säger Daniel Birkelund.

Matchfakta

SHE

SKURU IK–SKÖVDE HF

34–23 (18–12)

Mål: Skuru IK: Alexandra Bjärrenholt 7 mål/8 avslut, Elin Hansson 6/7, Ellen Voutilainen 4/4, Vilma Matthijs Holmberg 4/5,Kaja Stojilkovic 3/4, Alva Persson 2/2, Clara Bergsten 2/4, Felicia Palm Robertsson 2/6, Jennifer Johansson 2/3, Elin Åkesson 1/1, Sofia Karlsson 1/2.

Målvakter: Josephine Nordström 13 räddningar/30 skott, 43 i räddningsprocent, Linnea Björkman 2/7, 28 i räddningsprocent.

Mål: Skövde HF: Nikoline Lundgreen 6 mål/7 avslut, Elma Örtemark 5/7, Marielle Lideskär 3/6, Natalie Wästefors 3/4, Moa Andersson 2/4, Melina Pilav 2/4, Britta Jakobsson van Stam 1/3, Venera Suljan 1/4.

Målvakter: Lovis Kalla Baudin 5/21, 23 i räddningsprocent, Nellie Karlsson 4/22, 18 i räddningsprocent.

Utvisningar: Skuru IK: 2x2 Minuter. Skövde HF: 1x2 Minuter.

Domare: Alice Watson och Line Welin.

Publik: 89 personer.

SLA-ligan: 3= Elma Örtemark. 2= Nikoline Lundgreen. 1= Natalie Wästefors.

Artikeltaggar

Daniel BirkelundHandbollSHESkuru IKSkövde HF

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.