Vad är det som händer på Haganäset?

Publicerad:
Haganäset i Karlsborg. Foto: Åsa Lord

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi är ett antal anhöriga och även personal som nu är oroliga och upprörda över hur våra äldre som bor på Haganäset blir behandlade. När coviden slog till i Sverige för två år sedan var det många äldreboenden som isolerade de boende fullständigt. Detta fick ett blandat resultat.

En del boenden lyckades ändå inte hålla smittan borta och en del höll smittan utanför men fick ändå en hög dödlighet då de gamla dog av den ofrivilliga isolering de utsattes för. Det finns många sådan oerhört tragiska berättelser från anhöriga i Karlsborg som inte fick träffa sin mor eller far och nekades möjligheten att hålla deras händer när döden kom.

Specialister inom åldringsvård har starkt kritiserat ofrivillig isolering och upplyst om hur skadligt det är. Har omsorgen i Karlsborg inte tagit till sig något av denna information? I Karlsborg vill man gärna framhäva hur duktiga man varit som inte fått in covidsmittan, men mörkar helt att många på Haganäset har dött av isolering och ofrivillig ensamhet.

Nu är vi på väg in i detta mörker igen. I julas fick vi som anhöriga veta att tog vi hem vår mor/far några timmar på julafton så skulle det innebära att hen efteråt skulle isoleras i sju dagar på sitt rum.

Nu förvärras situationen ytterligare med att de boende (det är deras hem) inte får sitta tillsammans för en måltid eller en kopp kaffe utan att alla helst ska vara på sina rum hela tiden. Många har nu tappat aptiten och sitter på rummen och gråter. Detta är helt ovärdigt och inhumant. Så här kan vi inte tillåta att våra föräldrar har det, de förtjänar bättre.

Undertecknad uppmanar alla er som har en anhörig som inte vill bli isolerad att stå upp för deras rätt att röra sig fritt i sitt hem och ha ett värdigt socialt liv. Avkräv de ansvariga svar på från vilket lagrum de tar stöd för denna isolering. Sitter man på ett svensk fängelse så har man dagliga måltider tillsammans, man får ta emot besök och är man skötsam kan man också få frigång utan att hamna på isoleringen. Döms man till isolering, som är ett skärpt straff utöver fängelsevistelsen, så är det alltid tidsbegränsat.

På Haganäset kan man godtyckligt nu tvingas till detta. För två år sedan var vi inte vaccinerade, nu är alla boende trippelvaccinerade så man kan inte skylla på rädslan för smitta. Frågor från personal som ifrågasatt denna inhumana behandling har inte besvarats. Nu måste vi som anhöriga reagera!

Orolig anhörig som sätter ord på mångas farhågor

Artikeltaggar

Insändare

Läs vidare