Sex år senare – äntligen premiär för Skövdeinspelad långfilm: ”Stort intresse”

Publicerad:
Långfilmen ”12 bragder”, som spelats in i Skövde av lokala amatörskådespelare, begår premiär i februari. Foto: PRESSBILD/SLA

Det har gått drygt sex år. Men nu äntligen är det dags.

Nästa vecka premiärvisas ”12 bragder” på Odeon i Skövde kulturhus.

– Vi har märkt ett stort intresse för att se filmen, säger Bo Capaldi, Föreningen Skövde Filmfestival, i ett pressmeddelande.

Det väntas filmfest i Västsverige.

Redan på fredag invigs Göteborg Film Festival på Stora Teatern i Göteborg med världspremiären av Christoffer Sandlers dramakomedi ”Så jävla easy going”.

I år äger invigningen inte bara rum i Göteborg, utan parallellt på biografer över hela landet. En av de deltagande biograferna är biograf Odeon i Skövde kulturhus.

Visar världspremiär och invigningen av Göteborg Film Festival
Christoffer Sandlers dramakomedi ”Så jävla easy going” inviger filmfestivalen.
Christoffer Sandlers dramakomedi ”Så jävla easy going” inviger filmfestivalen.

”Detta är ett nytt steg för oss och det känns oerhört positivt att vi gemensamt gör den här satsningen. Vi ser det som ett första steg till ytterligare samarbete att utveckla filmens betydelse och upplevelse i Skövde”, skriver Föreningen Skövde Filmfestival i ett pressmeddelande.

Premiär för film inspelad i Skövde

Och så äntligen var det dags för ”12 bragder” att begå premiär. Filmen är inspelad i Södra Ryd med Skövdefostrade Izer Aliu som regissör. Alla skådespelare i filmen är amatörer och kommer från Skövde.

Film spelas in i Skövde

Gorgees Khoshaba spelar huvudrollen Food. Han hamnar i en konflikt med sitt gäng. För att vinna tillbaka sin plats tvingas han utföra tolv bragder.

Filmen är inte menad som en självbiografi – men karaktärerna och handlingen inspireras av Izer Alius egen uppväxt.

– Man har massa minnen härifrån, det finns en historia vart man än går. Skövde och Södra Ryd är fullt av olika karaktärer och det har varit kul att få vara hemma igen, sa regissör Izer Aliu till SLA vid inspelningstillfället.

Regissör Izer Aliu, närmast kameran, är uppväxt i Södra Ryd där flera scener är inspelade.
Regissör Izer Aliu, närmast kameran, är uppväxt i Södra Ryd där flera scener är inspelade. Foto: PRESSBILD

Visas nästa vecka

Torsdagen den 3 februari – drygt sex år efter första inspelningsdagen – visas filmen äntligen för allmänheten på biograf Odeon i Skövde kulturhus. Tre visningar av filmen kommer spelas upp under dagen.

Sista inspelningsdagen av 12 bragder

– Det beror på att vi redan märkt ett stort intresse för att se filmen och det är ett ämne som berör och som är särskilt intressant i dag. Filmen har inte fått svensk distribution ännu så detta är ett unikt tillfälle att få se den, säger Bo Capaldi, Föreningen Skövde Filmfestival, i ett pressmeddelande.

Filmen har producerats av Zentropa Sweden i samproduktion med bland andra Film Väst.

Artikeltaggar

FilmFöreningen Skövde FilmfestivalNöje/KulturSkövde kulturhusSödra Ryd

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare