Hoppa till huvudinnehållet

Tibro skiljer sig från andra kommuner med friskolor

Publicerad:
Marcus Larsson tycker att Moderaterna och Kristdemokraterna i Tibro gör några olyckliga generaliseringar.
Marcus Larsson tycker att Moderaterna och Kristdemokraterna i Tibro gör några olyckliga generaliseringar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Moderaterna och Kristdemokraterna i Tibro gör ett antal olyckliga generaliseringar om friskoleetableringars effekter på den kommunala skolan. De generaliseringarna riskerar att leda till en dyrare och mer segregerad skola i Tibro. Skribenterna utgår nämligen från att Tibro är en genomsnittskommun och att Raoul Wallenbergskolan är en genomsnittsfriskola. Men så är det inte.

De vinstdrivande koncernerna växer så att det knakar och ingenstans sker detta utan effekter på den kommunala skolan. Kommunens möjlighet att anpassa sig till färre elever avgörs främst av två omständigheter: hur stor andel av eleverna som går i fristående skolor och hur lätt det är att lägga ner en kommunal skola.

Tibro skiljer sig från nästan alla andra kommuner där det finns friskolor, genom att man bara har en kommunal högstadieskola. Om Raoul Wallenbergskolan etablerar sig i Tibro kommer cirka 50 procent av alla kommunens elever att gå i den nya friskolan, men kommunen har ingen annan kommunal högstadieskola att lägga ner och därmed spara in pengar för hyra och löner. Det här kommer att leda till att elever i den kommunala skolan drabbas av nedskärningar eller att skattebetalarna måste öka kostnaden för skolan.

Tibros politiker funderar just nu på att bygga en ny kommunal grundskola. Om man bygger den för att rymma bara hälften av kommunens elever, men friskolan inte startar eller senare lägger ner, då måste man sätta upp dyra baracker eller lägga ännu mer pengar på att bygga ut den kommunala skolan. Om man bygger den för att rymma alla kommunens elever, men friskolan startar, då kommer kommunen få en väldigt dyr lokalkostnad som måste hanteras genom att säga upp lärare.

Vad händer med Tibros enda landsbygdsskola om det kommunala elevunderlaget halveras? Det bör föräldrar som inte vill skjutsa in sina barn till centralorten, och alla kommuninvånare som vill ha en levande landsbygd, fundera på.

Avslutningsvis lockar olika friskolor olika elevgrupper. Raoul Wallenbergskolans elevunderlag är utan tvekan mindre resurskrävande än den kommunala skolans elevunderlag. Koncernens närmaste skola ligger i Skövde. Enligt Skolverkets statistik har Raoul Wallenbergskolan i Skövde lägre andel nyinvandrade elever än den kommunala skolan i Skövde, lägre andel elever med utländsk bakgrund, men högre andel elever som har högutbildade föräldrar.

Marcus Larsson

Tankesmedjan Balans

Artikeltaggar

Insändare