Hoppa till huvudinnehållet

Nytt smittorekord i regionen – trots färre som testas

Publicerad:
Över 48 000 personer i Västra Götaland testade positivt för covid-19 förra veckan.
Över 48 000 personer i Västra Götaland testade positivt för covid-19 förra veckan. Foto: Jessica Gow

Trots att bara personer med symtom nu får provta sig för covid-19 så har antalet smittade i Västra Götaland nått nya högstanivåer. Förra veckan testades 48 046 personer positivt och detta trots att antalet provtagningar var betydligt färre.

Totalt 76 155 PCR-prover analyserades från Västra Götaland i förra veckan. Det är ungefär 54 000 färre provtagningar än föregående vecka.

Trots den kraftiga minskningen av antalet personer som testas, så är antalet smittade högre än någonsin tidigare under pandemin. Totalt 48 046 personer testades positivt för covid-19 under förra veckan, vecka 4. Det är en ökning med över sju procent jämfört med veckan före.

Sedan den 20 januari får bara personer med symtom testa sig, med undantag från de som jobbar inom vården. Trots detta nådde alltså antalet som testade sig en rekordnivå. Provsvaren visar att över 63 procent av de som testades hade covid-19.

– Det är tydligt att smittspridningen fortsätter vara mycket hög i samhället. Har du tecken på luftvägsinfektion, stanna hemma. Håll dig uppdaterad om myndigheternas rekommendationer och se till att vaccinera dig, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Tack vare att färre nu testar sig har regionen lyckats få ner svarstiderna på PCR-testen.

– De flesta får nu svar inom 48 timmar, säger Per Sikora, provtagningssamordnare.

Artikeltaggar

CoronavirusetPCR-testVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.