Hoppa till huvudinnehållet

Lokal LRF-ledamot om pressen på bönderna: ”Det ser väldigt olika ut”

Publicerad:
Reporter Alf Ehn
Alf Ehn
alf.ehn@mariestadstidningen.se
Håkan Persson, markägare i Färed samt styrelsemedlem i LRF Västra Götaland, konstaterar att lantbruket har det tufft men att förutsättningarna är olika.
Håkan Persson, markägare i Färed samt styrelsemedlem i LRF Västra Götaland, konstaterar att lantbruket har det tufft men att förutsättningarna är olika. Foto: Charlotte Ferneman/ARKIV

Dyrare priser sätter press på bönderna.

– Men det ser väldigt olika ut. Så här stor skillnad har det nog aldrig varit tidigare, säger Håkan Persson, styrelsemedlem i LRF Västra Götaland.

Lantbrukets kostnadskris: ”Läget har gått från bekymmersamt till allvarligt”Snart tar riksdagen beslut om en nödmiljard: ”Kostnadsökningen är extrem”

Håkan Persson har en lantbruksrörelse i Färed och är dessutom styrelsemedlem i LRF Västra Götaland. Han konstaterar att det ser olika ut bland medlemmarna i länet.

– Det har nog aldrig varit större skillnad mellan enskilda bönder inför ett nytt odlingsår som det är nu. Mycket beror på om du köpt hem din gödsel eller om du inte gjort det.

Håkan säger att i höstas kostade ett kilo av gödselsorten axan 2,20 kronor kilot. Nu kostar den 6,80 kronor kilot. Att dieseln, elen och fodret också blivit rejält dyrare underlättar inte.

Persson säger att animalieproducenterna har ett ansträngt läge och befarar att delar av den produktionen kommer att slås ut om inte ersättningarna priserna höjs.

– För en grisproducent fattas det 2,50 kronor per kilo fläsk för att det ska gå ihop. Mjölkpriset har visserligen gått upp men det täcker inte kostnadsökningen. Bönderna är ett tåligt släkte men den som slutar med mjölk och kött börjar knappast om på nytt. Den som har grisar kan ställa stallet tomt ett tag och sedan köra igång när det blivit bättre tider, men det krävs mycket.

Pressad bransch

Många lantbrukare är pressade och kan behöva stöd. LRF har en omsorgsgrupp som jobbar i det tysta. Medlemmar kan nå den via någon förtroendevald för att kunna prata och få råd.

– Ingen behöver skämmas för att den mår dåligt och har det djäkligt.

Hur mår en genomsnittlig LRF-medlem?

– De flesta har lite skog och åkermark, vilket är värdefull balsam för själen, och har det nog hyfsat. Men för den som tittar på lönsamheten för 2022 och har ett tufft utgångsläge lever med en stor osäkerhetsfaktor.

Klara oss själva

Håkan lyfter frågan i ett större perspektiv och konstaterar att Sverige är dåligt på självförsörjningen av framförallt animalier. Utvecklingen går tvärtemot den livsmedelsstrategi som togs i Sverige 2017. Den gick ut på att vi ska producera mer mat.

– Ibland känns det som att våra matkedjor har ganska stor makt. De spelar ut leverantörer mot varandra och hotar med import. Gemene man tar för givet att det ska finnas mat men det kan gå snabbt. Innan jul fattades det sardiner, det är ju något man kan undvara men det hamstrades väldigt mycket.

Artikeltaggar

EkonomiFäredHåkan PerssonLantbrukVästra Götalands län

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.