Hoppa till huvudinnehållet

Pressade topplaget: ”Vi gör en riktigt fin match”

Publicerad:
Skövde HF pressade IK Sävehof och var nära att få med sig poäng ifrån Partille men till slut föll Skövdetjejerna med tre bollar mot topplaget. Daniel Birkelund, tränare i Skövde HF till vänster. Moa Andersson, till höger, var lyckosam i anfallsspelet för Skövdelaget.
Skövde HF pressade IK Sävehof och var nära att få med sig poäng ifrån Partille men till slut föll Skövdetjejerna med tre bollar mot topplaget. Daniel Birkelund, tränare i Skövde HF till vänster. Moa Andersson, till höger, var lyckosam i anfallsspelet för Skövdelaget.

Skövde HF pressade topplaget IK Sävehof på bortaplan men det räcke inte till poäng. Matchen levde ända in i det sista och Sävehof avgjorde först i slutskedet och vann till slut med 31–28.

– Känslan direkt efteråt är att vi är besvikna över att vi inte har fått med oss någonting, säger SHF-tränaren Daniel Birkelund.

Skövde HF bjöd på en sensationell skrällseger mot topplaget Skuru IK på hemmaplan kort före nyårsafton.

När Skövde HF gästade ett annat topplag i form av IK Sävehof på onsdagskvällen slog Skövdetjejerna ånyo ur klart underläge.

Skövde HF var inte långt ifrån att ställa till med en ny praktöverraskning. Skövdetjejerna vägrade att ge sig och stred tappert hela vägen.

– Vi håller inte på med det här för att vi tycker att det är jätteroligt med hedersamma förluster. Känslan direkt efteråt är att vi är besvikna över att vi inte har fått med oss någonting. Så känns det spontat för mig, hos teamet och bland spelarna. Det tycker jag är bra. Det är så det ska vara. Vi ska inte vara nöjda med att bara göra det hyggligt, säger SHF-tränaren Daniel Birkelund efter 28–31-förlusten.

– När vi har skakat av oss det här så är det klart att det finns mycket som vi kan vara nöjda med när det kommer till prestationen. Vi gör en riktigt fin match och sätter oss i ett läge där vi kunde ha fått med oss någonting. Ska du slå de lag som på pappret är bättre än dig måste du utmana på planen hela tiden för att försöka slå dem. Det är det enda sättet och gör du det kommer du att lyckas med det några gånger. Vi tar kampen, fortsätter Birkelund.

Daniel Birkelund, tränare i Skövde HF.
Daniel Birkelund, tränare i Skövde HF. Foto: Oscar Rickstrand

Pressade Sävehof

Skövde HF pressade Sävehof på slutet. Det skiljde blott en boll (29–28) med drygt två minuter kvar att spela. Då klev framför allt Sävehofs landslagsstjärna Jamina Roberts fram för de gulsvarta.

– I slutfasen tippar det över. Vi spelar med hjärta hela matchen men då går vi ifrån att spela smart och disciplinerat, vilket vi hade gjort hela matchen, till att bara spela med hjärta. Då är det bara vilja. Det blir bara kaotiskt. Det är inget att säga om insatsen och viljan. Spelarna vill så mycket att det inte finns ord till det men på slutet klarar vi inte av att ha den kyla som behövs.

Angelica Wallén: ”Inte en säsong till halvskadad”

– När det krävs går Jamina Roberts fram och hon gör det som behövs de sista minuterna. Jag tycker att det är skillnaden på slutet när matchens avgörs. Roberts avgör matchen, fortsätter Daniel Birkelund.

Skövde HF:s Elma Örtemark gjorde en bra match men det räckte inte till poäng mot topplaget IK Sävehof.
Skövde HF:s Elma Örtemark gjorde en bra match men det räckte inte till poäng mot topplaget IK Sävehof. Foto: Erica Augustsson

"Bra känsla hela vägen"

Skövde HF svarade för en stark första halvlek i bortamötet med IK Sävehof. Det var oavgjort, 16–16, efter de första 30 minuterna. Sävehof ledde mestadels men Skövde var i ledning vid några tillfällen.

Gästerna fick även en bra start på den andra halvleken och ledde med två bollar innan det svängde igen och Sävehof övertog kommandot och var i förarsättet när matchen gick in i sitt avgörande skede.

– Vi hade en bra känsla hela vägen. Vi jobbade på bra och arbetade metodiskt. Vi var fokuserade och tog en boll i taget. På slutet när vi kände att det var så väldigt nära klarade vi dock inte av att behålla kylan. Det ska vi lära oss av.

Närmare den här gången

När lagen möttes i Skövde i november vann Sävehof med tio bollars marginal (35–25). Nu bjöd Skövde HF ett helt annat motstånd och var alltså på vippen ifrån att få med sig poäng.

Skövde HF nära poäng mot topplaget

– När jag har pustat ut och fått lite distans till det här är jag jättenöjd med många saker. Det visar att vi håller på med en hel del bra saker och är på väg någonstans, säger Daniel Birkelund.

Nästa uppgift för Skövde HF blir det uppskjutna prestigemötet med lokalrivalen Skara HF nästa tisdag.

Matchfakta

SHE

IK SÄVEHOF–SKÖVDE HF

31–28 (16–16)

Mål: IK Sävehof: Jamina Roberts 11 mål/13 avslut, Anne Tolstrup Petersen 4/7, Frida Rosell 4/8, Trine Wacker Mortensen 3/6, Ellenor Åström 3/4, Laura Jensen 3/4, Tamara Haggerty 2/2, Ida Sembe 1/5.

Målvakter: Sofie Börjesson 12 räddningar/27 skott, 44 i räddningsprocent, Wilma Kroon Andersson 3/16, 19 i räddningsprocent.

Mål: Skövde HF: Nikoline Lundgreen 7 mål/14 avslut, Elma Örtemark 6/10, Moa Andersson 6/6, Britta Jakobsson van Stam 3/4, Melina Pilav 2/5, Ida Eriksson 1/1, Natalie Wästefors 1/3, Julie Aspelund Berg 1/2, Nora Jakobsson van Stam 1/1.

Målvakter: Annie Linder 10 räddningar/41 skott, 24 i räddningsprocent.

Utvisningar: IK Sävehof: 3x2 Minuter. Skövde HF: 2x2 Minuter.

Domare: Mattias Fält och Mikael Holm.

Publik: 310 personer.

SLA-ligan: 3= Moa Andersson. 2= Elma Örtemark. 1= Nikoline Lundgreen.

Artikeltaggar

Daniel BirkelundHandbollIK SävehofSHESkövde HF

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.