Hoppa till huvudinnehållet

Det nära perspektivet är viktigt för oss

Publicerad:
Moderaterna och Kristdemokraterna i Tibro svarar på Marcus Larssons insändare apropå en eventuell friskoleetablering i kommunen.
Moderaterna och Kristdemokraterna i Tibro svarar på Marcus Larssons insändare apropå en eventuell friskoleetablering i kommunen. Foto: Andreas Hillergren/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till Marcus Larsson, Tankesmedjan Balans (SLA, 28/1). Det är spännande att se att politikens agerande i vårt Tibro blir en fråga för Göteborgsbaserade Tankesmedjan Balans. Välkomna in i debatten. Marcus Larsson, företrädare för tankesmedjan, skriver i SLA att kristdemokrater och moderater i Tibro gör en del olyckliga generaliseringar kring skolor och möjligheten att få en friskola till oss.

För oss i såväl KD som M är det nära perspektivet viktigt. Det vill säga att vi är verksamma här i Tibro, som Tibrobor och för Tibrobor. Vi för nära samtal med den kommunala skolledningen, och med Raul Wallenbergsskolornas företrädare. Ja, RWS har ansökt om att starta ett högstadium i Tibro, men nej, de avser inte att starta. Åtminstone inte så länge som vi politiker ser det som ett problem. De vill starta en F-6-skola.

Larsson skriver att Tibros politiker funderar på att bygga ett nytt högstadium. Om han haft en äkta lokalkännedom hade han vetat att detta redan är beslutat. Vad majoriteten dessutom gör är att bygga ett högstadium som knappt rymmer nuvarande elevkullar. Vad händer när Tibro växer? Var ska de barn som då växer upp gå i högstadiet? Bussas till Hjo eller Skövde? Kanske finns då utrymme för ett RWS-högstadium i Tibro?

Vi har ett fritt skolval och många föräldrar väljer redan idag att ansöka om plats för sina barn i närliggande friskolor, främst i Skövde. Närmare 40 barn från Tibro tillhör idag en fristående grundskola. Efter det att RWS etableras i Tibro kanske många av dessa föräldrar väljer att återvända till skolan i Tibro med sina barn. Vi tror också att föräldrar till barn i Karlsborg och Hjo kommer att välja friskolan i Tibro, vilket både gör att påverkan på den kommunala skolorganisationen blir mindre och rekryteringsbasen till den nya gymnasieskolan i Tibro ökas.

Vi kristdemokrater och moderater värnar om valfriheten och anser att föräldrar ska kunna välja den skola som passar just deras barn allra bäst. Vi står upp för svensk lagstiftning som tillåter friskolor att etablera sig när de, likt RWS, fått godkännande av skolinspektionen att göra så.

Moderaterna och Kristdemokraterna i Tibro vill ha bra utbildningar för våra barn och ser därför fram emot att nya fina Baggeboskolan nu följs av en nybyggd landsbygdskola och av en nyskapad högstadieskola. Detta tillsammans med Olinsgymnasiets Tibroetablering och Raoul Wallenbergsskolans etablering av grundskolan skapar en attraktivare boendeort.

Våra ungdomars framtida välmående är beroende av en gedigen utbildning.

Maria Maric, KD

Sara Holm, KD

Mikael Faleke, M

PeO Andersson, M

Artikeltaggar

Insändare