Champagnetårar är namnet på minioperetten som Göteborgsoperan sätter upp med premiär 10 februari på deras nya spelplats - Valhall i Kulturhuset. Operetten bygger på tonsättaren Jacques Offenbachs musik och hans vänskap med sångerskan Hortense Schneider.
Jacques Offenbach är knappast okänd för operaälskaren med många kända och populära operettstycken på repertoaren. Mindre känd för den nutida publiken är hans vän och kära ovän, primadonnan Hortense Schneider, som han hade ett långt och nära samarbete med och skrev flera huvudroller för.
Operetten bygger på musikstycken ur hans liv och berättar om deras vänskap och arbete under andra hälften av 1880-talet. Rollerna spelas av Lars Hjertner och Carolina Sandgren.
– Hon var sin tids stora operadiva och hade stora krav på sig, men det finns inte mycket berättat om henne. Hon var en stark kvinna och kallades för diva för hon var så tuff. Samtidigt är oerhört spännande att gestalta en verklig person, säger Carolina Sandgren, som längtar efter att spela inför publik igen.
Offenbach var en av de stora kompositörerna på sin tid och insåg vilken talang Hortense Schneider besatt - något som avspeglades i hennes lön, cirka 240 000 kronor i månaden i dagens penningvärde, berättar Lars Hjertner. Men samtidigt var deras samarbete inte alltid gnisselfritt.
– Det var nog mycket krig och bråk fast de hade en djup beundran för varandra, ingen kärleksrelation utan snarare en ömsesidig stark relation, säger Lars Hjertner. Offenbach måste ha levt med musik dygnet runt med tanke på hur mycket han komponerade, men han saknade sinne för pengar, konstaterar han.
Historien ramas in med en berättare där Ingahlill Wagelin knyter samman de olika styckena mellan musikakterna. Per Larsson medverkar på piano och spelade för övrigt rollen som Offenbach när stycket sattes upp redan på 1990-talet, men då i en helt annan form än vad som presenteras nu. Grundtexten och storyn är dock densamma när stycket dammas av igen.