Hoppa till huvudinnehållet

Fordonsforskaren: ”Jag kan förstå oron i Skövde”

Publicerad:
”Jag kan förstå tankefiguren om oro i relation till att man i Skövde är oerhört förknippat med förbränningsmotorer”, säger fordonsforskare Mikael Wickelgren.
”Jag kan förstå tankefiguren om oro i relation till att man i Skövde är oerhört förknippat med förbränningsmotorer”, säger fordonsforskare Mikael Wickelgren. Foto: Volvo Cars/SLA

Skövde förlorade kampen om 3 000 nya jobb. Fordonsforskare Mikael Wickelgren förvånas inte över beskedet.

– Det finns industriell logik att etablera sig i Göteborg, säger han till SLA.

Så motiveras beslutet – därför nobbas Skövde

Beskedet har dröjt sedan årsskiftet. Men på fredagsmorgonen kommunicerade Volvo Cars och Northvolt att den nya batterifabriken ska produceras i Göteborg.

– I slutändan, eftersom att det handlar om en etablering på endast en ort, kommer alla andra orter känna en besvikelse. Så det är fullt begripligt att Skövde är besvikna, säger Mikael Wickelgren, bilforskare och docent vid Högskolan i Skövde.

Var Göteborg det rimligaste valet, enligt dig?

– Jag har redan sedan i höstas gjort förutsägelsen om att det skulle handla om Göteborg och Skövde när det blir skarpt läge. Det finns redan aktiviteter på dessa orter som kopplar an till det här med drivning av fordon. Så det har en industriell logik att etablera sig i Göteborg, men det hade det även med Skövde.

– När man väljer Göteborg misstänker jag att man kommer lyfta fram att det finns en sammansättningsfabrik alldeles i närheten, och att man beslutat att lägga en forskning- och verksamhetsutvecklingsenhet där, fortsätter Wickelgren.

Kommunledningen: ”Vi gjorde allt – kunde inte gjort något annorlunda””Många har ögonen på Skövde – några har redan hört av sig”

Var Skövde en stark kandidat?

– Ja, eftersom att man fortfarande är den främsta leverantören av drivlinor, motorer, in i Volvo Cars verksamhet.

Ska man se på det som ett misslyckande för Skövde?

– Det är en knepig upplevelse som är närliggande. Man kan fundera på i vilken utsträckning som det är rimligt. Men att man inte får en fabrik när man har arbetat hårt för det kan absolut kännas så.

– Sen ska man ha med sig att beslutsfattarna sannolikt inte värderar känslor i beslutet, hur mycket det skulle betyda för en lokal kontext. Det är strikt företagsekonomiskt med bästa potentiella utfallet man har i åtanke.

”Förstår om folk är oroliga”

Sedan en längre tid tillbaka har fordonsindustrin gått mot en utveckling där man förenar enheter som är beroende av varandra, förklarar Wickelgren.

Ska man vara orolig för att vi blir mindre och mindre relevanta?

– Jag kan förstå tankefiguren om oro i relation till att man i Skövde är oerhört förknippat med förbränningsmotorer. Om man tittar på hur det faktiskt ser ut, att man byter teknik för en så central del som framdrivning av fordon, då pratar vi inte om någon liten förändring. Ny teknik, nya förutsättningar och ett vidare spektrum av möjligheter innebär att man inte längre behöver ta hänsyn till var man traditionellt har etablerat produktionsanläggningar, avslutar Wickelgren.

Den nya batterifabriken ska driftsättas i Göteborg under 2025 och fullt utbyggd leverera batterier till närmare en halv miljon bilar – årligen.

Skövdeföretagare: "Det är klart jag är besviken”Viktiga kuggen i projektet: ”Otroligt ”gött” att vi nu har med oss ett gediget arbete”

Artikeltaggar

Mikael WickelgrenNäringslivNorthvoltSkövdeVolvo cars

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.