Hoppa till huvudinnehållet

Kommunledningen: ”Vi gjorde allt – kunde inte gjort något annorlunda”

Publicerad:
Kommunalråden Ulrica Johansson (C), Katarina Jonsson (M) och Johan Ask (S) konstaterar att kommunen nu tar nya tag. ”Vi vann inte den här gången, men detta är bara början på Skövdes resa”
Kommunalråden Ulrica Johansson (C), Katarina Jonsson (M) och Johan Ask (S) konstaterar att kommunen nu tar nya tag. ”Vi vann inte den här gången, men detta är bara början på Skövdes resa” Foto: Johan Espefält

Lite besvikna – de hade trots allt trott att batterifabriken skulle hamna i Skövde. Men kommuntopparna väljer ändå att se framåt. ”Vi har gjort allt vi kunde, vi kunde inte gjort något annorlunda. Vi har på kort tid arbetat fram ett kanonerbjudande och nu kommer vi vara riktigt skarpa när vi sätter oss ned med nästa intressent, vi har redan nya kontakter” säger Katarina Jonsson (M).

Beskedet från Northvolt och Volvo Cars kom till kommunledningen på torsdagen. På fredagen blev det officiellt – bolagens nya batterifabrik byggs i Göteborg. Inte i Skövde.

På fredagsförmiddagen möter kommunledningen – toppolitker och kommunala chefer – media på en presskonferens i stadshuset. Framför Skövdes emblem står de tre kommunalråden Katarina Jonsson (M), Ulrica Johansson (C) och Johan Ask (S) tillsammans med kommundirektören Tomas Fellbrandt och Ramona Nilsson, näringslivschef.

”Trodde på vinst”

– Helst hade vi givetvis velat ha ett ja och stå här och berätta om vad det innebär. Det är tråkigt att det inte blev så, även om vi inte tog något för givet så trodde vi ändå att vi skulle vinna batterifabriken, säger Katarina Jonsson.

Hon och de andra är helt överens om att kommunen inte kunde gjort något mer eller annorlunda för att vinna kampen om det eftertraktade batterifabriken.

– Nej, vi har verkligen gjort allt, det har bolagen också sagt till oss. Men det är svårt, eller omöjligt för oss att konkurrera med att Volvo Cars har sin vagnstillverkning i Göteborg. Men hade vi inte gett oss in i denna kampen hade vi inte kommit till final, det var självklart att vi skulle göra allt vi kunde.

”Starkt erbjudande”

Kommuntopparna är om inte nedslagna av beskedet, så i vart fall besvikna.

– Det är klart att det känns så nu. Men samtidigt ser vi nu nya möjligheter, nya dörrar som öppnas. Visst jag ska erkänna att målbilden slocknade en liten stund i torsdags, jag är ju en tävlingsmänniska, men nu är målbilden för Skövde tillbaka och jag ser hur vi nu har ett koncept, ett erbjudande som står sig otroligt starkt för både en svensk och europeisk marknad.

Toppolitikerna är besvika, batterifabriken hamnar inte i Skövde. ”Men vi har lärt oss mycket under resan som vi har enorm nytta av i kommande projekt, det har talats mycket om Skövde och det ska vi dra nytta av” säger kommunalråden Ulrica Johansson (C), Katarina Jonsson (M) och Johan Ask (S).
Toppolitikerna är besvika, batterifabriken hamnar inte i Skövde. ”Men vi har lärt oss mycket under resan som vi har enorm nytta av i kommande projekt, det har talats mycket om Skövde och det ska vi dra nytta av” säger kommunalråden Ulrica Johansson (C), Katarina Jonsson (M) och Johan Ask (S). Foto: Johan Espefält

Början på resan

Jonsson framhåller den enorma arbetsinsats alla inblandade i kommunen har gjort för att på rekordtid arbeta fram ett erbjudande till Volvo Cars och Northvolt efter att de i somras ställde frågor om en etablering av batterifabriken i Skövde.

– Vi gick till final. Vi vann inte den här gången men vi ser Skövde som vinnare i den gröna omställningen för etableringar över tid. Vi har lärt oss mycket under resan som vi har enorm nytta av i kommande projekt. Även om just denna resan är slut, så är detta ändå bara början på resan för Skövde.

Kontakt med andra

Hon lyfter fram att kommunen har tagit fram ett koncept och ett erbjudande som handlar om platsen, det kan därmed appliceras även på andra intressenter. Jonsson konstaterar också att det i och med kampen om batterifabriken varit mycket ljus på Skövde och att det redan finns andra intressenter som hört av sig.

– Vi har kontakt med andra, visst, men det är i sin linda så jag kan inget säga om det. Jag kan inte här och nu stå och lova när vi kommer att stå här igen med ett positivt besked om en stor etablering i kommunen, men nu ska vi låta beskedet om batterifabriken landa lite. Sedan tar vi nya tag. Vi ska se till att bli vinnare nästa gång.

”Förr eller senare”

Katarina Jonsson säger också att kommunen redan innan Northvolt och Volvo Cars hörde av sig i somras, hade ögonen på flygplatsmarken.

– Men i och med deras frågor tvingades vi agera snabbt. Men förr eller senare hade vi ändå lagt ner flygplatsen. Beskedet om att vi inte får batterifabriken innebär att tidsperspektivet förändras lite, men jag kan inte gå in på det mer nu. Vi får återkomma till vad det innebär.

”Har talats om Skövde”

Johan Ask och Ulrica Johansson lyfter fram den kompetens som finns i stadshuset, samverkan inom kommunen och med andra kommuner i Skaraborg och näringslivet. Allt detta tillsammans har gjort det möjligt för Skövde att konkurrera om batterifabriken.

– Det är helt otroligt! Utan kompets och samverkan hade vi aldrig nått så här långt. Och vi har lärt oss massor under denna resa, och nu ska vi utnyttja marknadsföringsmässigt att det talats så mycket om Skövde. Det är viktigt när vi arbetar vidare för kommunens bästa.

Så motiveras beslutet – därför nobbas Skövde”Många har ögonen på Skövde – några har redan hört av sig”Skövdeföretagare: "Det är klart jag är besviken”Tunga beskedet – ingen batterifabrik i Skövde

Artikeltaggar

NäringslivNorthvoltSkövdeSkövde kommunVolvo cars

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.