Många vill hjälpa till att söka efter försvunna Kaysa, 41: ”En otrolig respons”

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Under veckan har polisen och räddningstjänsten sökt efter försvunna Kaysa Rossow i och omkring Lidan i centrala Lidköping.
Foto: Sören Turesson
Kaysa Rossow, 41, är fortsatt försvunnen.
Under lördagen är en ideell sökinsats inplanerad – då fortsätter även polisen sitt sökande.
– Det har varit en otrolig respons, säger Marcus Göthberg, initiativtagare till lördagens insats.

Det var i måndagsförmiddag som den 41-åriga Lidköpingsbon Kaysa Rossow anmäldes försvunnen.

Snabbt satte polisen in resurser; polishelikopter, hundpatrull, polisbåt och dykare – men i skrivande stund är Kaysa ännu inte hittad.

Utredningsbefäl Peder Andreasson uppger att polisen under veckan har fortsatt sitt sökande i och omkring Lidan - där en del spår i form av personliga tillhörigheter återfunnits intill vattnet.

– På grund av isbildning fick sjöpolisen göra ett uppehåll på två dagar, men kommer att fortsätta sitt sökande i helgen. Då kommer även hundar finnas på plats, sedan tar vi nya beslut efterhand.

Är ni säkra på att ett brott inte begåtts?

– Vi kan inte vara helt säkra på det, men vi misstänker att det inte är så.

Hjälpkraft

Via sociala medier har Kaysas anhöriga vädjat till allmänheten om hjälp.

Även Missing People Sweden, som arrangerar sökinsatser efter försvunna personer, är inkopplade – men än är det inte aktuellt att kalla in deras resurser.

Istället har en frivillig grupp gått samman och kommer under lördagen att genomföra en sökinsats i och runt Lidan.

Kan detta störa polisens arbete?

– De brukar jobba så de inte stör oss, och vi tycker bara att det är bra om de hittar något.

Kaysa är cirka 165 centimeter lång och väger cirka 60 kilo. Hon var vid försvinnandet klädd i svart lång jacka, svarta byxor och gummistövlar.
Foto: Privat

Stort intresse

Marcus Göthberg, som är initiativtagare till lördagens ideella sökinsats, har via Facebookgruppen ”Räddningsdykare räddningsbåtar Sverige” mötts av positiv feedback.

– Det har varit en otrolig respons, helt fantastiskt! Vi siktar på att göra det bästa vi kan, och har bra ledtrådar att utgå ifrån. Dock har vi vattnet emot oss, så det vi får förlita oss på är vår utrustning samt de utbildade dykare med rätt kunskap som vi har med oss, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att fokusera på uppgiften och lägger känslorna åt sidan, det viktigaste för oss är att de anhöriga får svar.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.