Hoppa till huvudinnehållet

Hård spurtstrid i Billingens långlopp: ”Ska förbli en vana”

Publicerad:
Marcus Johansson (till höger) tog hem Billingens långlopp före Andreas Svensson efter en tuff spurtstrid.
Marcus Johansson (till höger) tog hem Billingens långlopp före Andreas Svensson efter en tuff spurtstrid. Foto: Skaraborg NWT Media

Meriterade Marcus Johansson från Ulricehamns Skidklubb försvarade segern i Billingens långlopp men det blev en tuff spurtstrid med Andreas Svensson.

– Det ska förbli en vana att vinna här. Det är jätteroligt att komma hit till Skövde och tävla, säger Marcus Johansson.

Det blev en spännande upplösning på Billingens långlopp över 42 kilometer på lördagen.

Marcus Johansson och Andreas Svensson gjorde upp om segern och duon bjöd på en tuff spurtstrid där Johansson ifrån Ulricehamns Skidklubb drog det längsta strået.

– Det var en fin tävling. Jag satte hyfsad fart i ifrån start och ville få ett bra pass. Det var kul att jag fick med mig Andreas så vi kunde hjälpas åt att hålla lite högre fart. Vi försökte skaka av varandra lite då och då men det lyckades vi inte med, säger Marcus Johansson.

Marcus Johansson segrade i Billingens långlopp.
Marcus Johansson segrade i Billingens långlopp. Foto: Anton Gustavsson

– Det blev en spurtstrid men jag tror att vi var ganska sugna på det. Jag har försökt några gånger att bli av med honom men han släppte aldrig. Det var kul, fortsätter han.

Segertiden skrevs till 1,38,43.

– Jag är jättenöjd med det. Det är en ganska platt bana och ganska snabba spår. Det var jättebra spår. De har hållit bra, säger Johansson som nu har siktet inställt på Vasaloppet.

– Jag har en tolfte placering som bäst men förhoppningen är att förbättra det och vara med och slåss om segern.

IFK Skövdes Axel Bergsten kom en bit bakom toppen i Billingens långlopp.
IFK Skövdes Axel Bergsten kom en bit bakom toppen i Billingens långlopp. Foto: Anton Gustavsson

En bit bakom

En bit bakom toppen kom hemmaåkarna Axel Bergsten och Fredrik Ousbäck ifrån IFK Skövde SK i mål.

– Jag låg själv länge i loppet och var bra trött på slutet. Det var fint väder och allting var perfekt. Det är roligt att få tävla på hemmaplan. Nu får jag köra några lopp till. Det blir ett bara långlopp till och sedan ska jag åka Vasaloppet. Nu får jag försöka att hitta formen. Det här var en bra genomkörare, säger Axel Bergsten.

– Det var tungt. Det gick jättefort i början och jag blev väldigt trött. Det började kännas bättre halvvägs och då började jag åka i kapp lite. Det släppte lite men jag var trött på slutet. Det är kul att tävla på hemmaplan och att det är en så pass stor tävling, säger Fredrik Ousbäck.

Sandra Adriansson (nummer 56) segrade i damklassen i Billingens långlopp.
Sandra Adriansson (nummer 56) segrade i damklassen i Billingens långlopp. Foto: Anton Gustavsson

"Roligt och jobbigt"

På damsidan blev det seger Sandra Adriansson som tävlar för Borgstena IF.

– Det var roligt och jobbigt. Det var bra träning. Jag försökte gå ut lite hårdare för jag brukar alltid vara starkt mot slutet. Egentligen var det en jättechans men jag är jättenöjd att det höll, säger hon.

– Det var fantastiskt fina spår och med tanke på hur vädret har varit så är det helt galet. Jag tappade klungan efter tre varv och efter det vi jag köra solo. Det gick rätt fort ändå. Jag hade bestämt mig för att köra, fortsätter Sandra Adriansson som har siktet inställt på Vasaloppet och Tjejvasan.

Slinga på fem kilometer

Årets upplaga av Billingens långlopp avgjordes över en slinga på fem kilometer. Det innebar att det blev hela åtta varvningar.

Billingens långlopp avgjordes över 42 kilometer, men det gick även att välja 21 kilometer. Loppet är seedningsgrundande till Vasaloppet och Tjejvasan. I år ingick det dessutom i The Originals – en cup bestående av sex klassiska svenska långlopp.

Billingens långlopp fungerade även som Masters SM för klasserna D/H35 och uppåt.

Billingens skidallians bestående av de tre föreningarna IF Hagen SK, IFK Skövde SK och Istrums SK arrangerar tävlingen.

Här kan du ta el av alla resultat ifrån Billingens långlopp.

Billingens skidallians bestående av de tre föreningarna IF Hagen SK, IFK Skövde SK och Istrums SK arrangerade Billingens långlopp.
Billingens skidallians bestående av de tre föreningarna IF Hagen SK, IFK Skövde SK och Istrums SK arrangerade Billingens långlopp. Foto: Anton Gustavsson
Foto: Anton Gustavsson

Artikeltaggar

Längdskidåkning

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.