Hoppa till huvudinnehållet

Konstsäsongen på Karlsfors startar med jordnära färger

Publicerad:
 Hanna Gröndahl visar akvareller på Karlsfors.
Hanna Gröndahl visar akvareller på Karlsfors. Foto: Roland Svensson

Hanna Gröndahl är först ut när konstgalleriet på Karlsfors vid Silverfallet öppnar för säsongen. Hon visar ett 50-tal akvareller i jordnära färger med inspiration från naturen och landskapet.

Hanna Gröndahl från Skövde har alltid gillat att teckna och måla ända sedan hon var liten, nu är det andra gången som hon ställer ut och visar sina konstverk för publik. Första tillfället var på KAC:s sommargalleri i Rosa huset - vilket gav mersmak för att visa sina abstrakta landskapsakvareller.

– Jag har bara hållit på i ett par år efter att jag gick en kurs i akvarellmåleri för Ninnie Eriksson och blev inspirerad av hennes måleri. Men det började egentligen med att jag skulle måla en tavla till mig själv, berättar Hanna som till vardags är mellanstadielärare på Svärtagårdsskolan i Skultorp, med matte, no och svenska på schemat.

– Men jag har gärna lektioner i bild och funderar på att läsa till det ämnet, det vore kul. När jag målar med akvarell och gouache är det dova och jordnära färger som man ser i landskapet som jag tycker mest om. Lugna och behagliga färger passar in på många ställen i ett hem, säger Hanna.

Abstrakt landskap i jordnära toner.
Abstrakt landskap i jordnära toner. Foto: Roland Svensson

De flesta av bilderna är relativt små till formatet och det har praktiska orsaker, berättar hon. Kompositionen, horisontlinjer och att bygga upp bilden är helt enkelt lättare att få till rätt i mindre format.

– Försökte komma ifrån landskapen men det blev mer och mer av dem istället. Jag utgår från färgen och startar alltid med blankt papper och målar på i ett svep, men det är inga speciella landskap jag sett, de är mer som inspirationskälla.

Säsongsutställningen på Karlsfors öppnar den 2 april - och innan dess kommer fem olika utställningar arrangeras där ett 25-tal olika konstnärer visar sina alster.

Artikeltaggar

Karlsfors gårdKonstKonstnärSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.