Hoppa till huvudinnehållet

Tjänsteman hotades efter Youtube-klipp om gurgeltester

Publicerad:
Per Sikora, regionens provtagningssamordnare, fick efter ett You Tube-klipp ta emot ett flertal hotfulla sms och telefonsamtal.
Per Sikora, regionens provtagningssamordnare, fick efter ett You Tube-klipp ta emot ett flertal hotfulla sms och telefonsamtal. Foto: Catharina Fyrberg

Regionens provtagningssamordnare Per Sikora fick i höstas ta emot hot från personer som hävdade att gurgeltester som getts till skolbarn skulle innehålla okända mikrober. Hoten kom efter ett Youtube-klipp som påstod just detta.

Per Sikora polisanmälde hoten två gånger. Men nu har åklagare beslutat att lägga ned ärendet.

Det är SVT Väst som har berättat om de You Tube-klipp som började cirkulera i höstas där privatpersoner påstod att de hittat okända mikrober i gurgelvattnet som använts för att provta barn för covid-19 i skolorna. Privatpersonerna visar i klippet hur de gjort egna provtagningar som bevisar detta.

Efter spridningen av klippet fick Per Sikora ta emot flertalet nattliga telefonsamtal och hotfulla sms. Per Sikora polisanmälde det han såg som en desinformationskampanj. Han menade att det privatpersonerna såg i mikroskopen kunde vara damm, ludd eller luftbubblor, eftersom det inte gjordes i en steril miljö.

Nu har åklagare beslutat att lägga ned ärendet. Samtidigt visar nya prover att vattnet i testkiten är sterilt.

Regionens leverantör Eurofins startade ett ärende hos Läkemedelsverket. Företaget har nu rapporterat att ett laboratorium i Italien analyserat 20 tester. Av analysen ska det framgå att alla proverna var sterila.

– Det finns ingen anledning till oro alls, både proven vi utfört i Sverige och i Italien visar att lösningen är steril. I Sverige utförde vi även mikroskopi på vårt Biopharmalaboratorium och i de proven hittade vi heller inga synbara mikroorganismer, säger Henrik Jonsson, vd för Eurofins, till SVT Nyheter Väst.

Per Sikora säger vidare att det hela känns tråkigt men att han har respekt för att åklagaren gör sitt jobb. Samtidigt tycker han det är synd att man som tjänsteman ska behöva ta emot sådana här saker.

Artikeltaggar

CoronavirusetPCR-testVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.