OS-åkare kommer till Billingen: ”Blir en prövning”

Publicerad:
Anna Dyvik och Anton Persson är nyligen hemkomna från OS i Peking. Till helgen kommer de båda till Billingen för att köra Smart Energy Cup. Foto: TT/Montage

Det blir hög klass i skidspåren på Billingen under helgen. OS-åkarna Anna Dyvik och Anton Persson kommer båda till Skövde för att köra Smart Energy Cup. Så även Johanna Hagström.

De olympiska vinterspelen pågår som bäst i Peking. Vad gäller längdskidåkningen väntar femmilen för herrarna på lördag och sedan tremilen för damerna på söndag. För de elitåkare som inte befinner sig i Peking kommer det i stället att tävlas på hög nivå på Billingen.

Detta när Smart Energy Cup gör ett stopp i Skövde i helgen.

För Billingens skidallians (ett samarbete mellan IFK Skövde SK, IF Hagen SK och Istrums SK) blir det ett nyttigt genrep inför SM-veckan i Skövde 2023.

Oron inför stortävlingarna på Billingen: ”Blir som en hårfön”

– Det blir en prövning givetvis. Dels att få ihop ett arrangemang av den här klassen, men också med tanke på vädret, säger Magnus Ramsin i Billingens skidallians.

"Det borde gå"

Vädermässigt är det bara att hålla tummarna för kallare väder framåt helgen, men arrangören räknar med att det blir tävlingar oavsett.

– Enligt alla prognoser ska det sluta regna snart, men det borde gå att få ihop det ändå så att det blir tävlingar, säger Ramsin.

Hård spurtstrid i Billingens långlopp: ”Ska förbli en vana”

Lördagens sprint kommer att avgöras över en 1,8 kilometer lång bana. För söndagens distans (10 kilometer) gäller en 3,3 kilometer lång bana.

– Sprintbanan är som vi har tänkt från början. Banan för distans har vi fått korta ner lite. Banan på 3,3 kilometer är det enda alternativet vi har eftersom vi inte har fått snön att räcka till längre, säger Ramsin.

Hagström anmäld

Närmare 100 åkare är anmälda till lördagens sprint respektive söndags distans på Billingen.

Anmälan stänger natten mellan tisdag och onsdag, och därmed är det fortfarande stor chans att fler tunga namn dyker upp.

– Vi vet att många anmäler sig sent. Vi har fått hintar om att Moa Lundgren kan vara aktuell, så hon borde nog kunna trilla in på startlistan.

Johanna Hagström kommer till Billingen i helgen.
Johanna Hagström kommer till Billingen i helgen. Foto: Terje Pedersen

Bland de redan anmälda finns flera storåkare. Däribland Falköpingstjejen Johanna Hagström som var reserv till OS i Peking.

Anmälda är också Anna Dyvik och Anton Persson som båda har deltagit vid pågående OS.

– Redan när de var på väg hem från OS så gick de in och anmälde sig till den här tävlingen. Det är väldigt roligt, säger Ramsin.

Notera att den stora parkeringen kommer att fungera som start- och målområde och därför kommer vara avstängd för allmänheten. Publik till tävlingen rekommenderas därför att ta buss till Billingen.

Artikeltaggar

Billingens SkidalliansLängdskidåkning

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare