Hoppa till huvudinnehållet

Klart för skidfest: "En riktigt kul bana"

Publicerad:
"En kul bana", kommenterade åkare från Garphyttan när de testa Billingeterrängen.
"En kul bana", kommenterade åkare från Garphyttan när de testa Billingeterrängen. Foto: Anton Gustavsson

På fredagen öppnades sprintbanan inför stortävlingen på Billingen i Skövde. Det är genrep inför SM i helgen med sprint på lördagen och 10 km fritt på söndag.

SLA-sporten tog pulsen på några åkare och tävlingsledning inför tävlingen som samlat många av de toppåkare som varit på OS.

Tävlingen ingår i Smart Energy Cup och är det bästa som Sverige har att erbjuda nationellt, "lite som allsvenskan", som det uttrycktes på skidstadion.

På fredagen fanns det möjlighet att testa sprintbanan som fick idel lovord av åkarna.

– Jag tycker det är en bra bana, det ser fint ut, kommenterade förstaårsenioren Ida Andersson från Östersund som åker för We&Sport Club och precis hade provat banan.

Niklas Åkerlind har uppdraget som banchef.
Niklas Åkerlind har uppdraget som banchef. Foto: Anton Gustavsson

– En riktigt kul bana, utbrast en åkare från Garphyttan när han svepte förbi med sina lagkompisar.

Starka namn

Det är upplagt för bra tävlingar med många starka åkare på plats. Många ser fram emot sprintduellen mellan världscupåkarna Johanna Hagström och Anna Dyvik. Anna som var i OS-kvartsfinal.

”Hon fick åka OS, det fick inte jag göra”

Sedan finns det en rad andra åkare som vill vara med och kriga om segern, Lisa Winsa, Sofia Henriksson och Lovisa Modig är åkare med goda internationella meriter.

Ida Andersson är en lovande åkare som gillar sprintbanan.
Ida Andersson är en lovande åkare som gillar sprintbanan. Foto: Anton Gustavsson

På herrsidan kommer OS-åkaren Anton Persson till start i Skövde. Han var också i OS-kvartsfinal. Anton får finna sig i ett vara favorit i lördagens sprint. Främst utmanad av Karl-Johan Westberg som också har fina meriter från landslaget.

SM-banan

Helgens tävlingar är ett genrep inför nästa års SM och det har jobbats hårt för att få till så bra och utslagsgivande banor som möjligt.

– Sprintbanan är den som ska användas på vid SM, sedan kommer milloppet avgöras på en lite kortare bana på 3,3 km. Nästa år skall banan var fem, men totalt sett har det blivit väldigt bra, säger banchefen Niklas Åkerlind.

Artikeltaggar

Anton PerssonJohanna HagströmKarl-Johan WestbergLängdskidåkningLovisa Modig

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.