Hoppa till huvudinnehållet

Dramatisk herrfinal: "På tiden att jag vann"

Publicerad:
Erik Silfver spurtar i må som etta. i ett dramatiskt lopp. Bakom ser vi OS-åkaren Anton Persson som föll på upploppet.
Erik Silfver spurtar i må som etta. i ett dramatiskt lopp. Bakom ser vi OS-åkaren Anton Persson som föll på upploppet. Foto: Roland Svensson

Det blev en het och dramatisk sprintfinal för herrarna i Billingeterrängen som innehöll, stavbrott, omkullkörningar, diskning med protest som sedan gick igenom. Själva loppet vanns av Erik Silfver, IFK Umeå.

Det kom att handla mycket om Karl-Johan Westberg, Borås SK. Westberg tillhörde förhandsfavoriterna och fanns med i hetluften i finalen. Det hela började med att han bröt en stav redan i starten. Sedan avancerade han i loppet och var inblandad i en incident i banans brantaste backe där Olof Jonsson som var snabbast i prologen gick omkull.

Krossade Dyvik på Billingen: ”Extra skönt”

Westberg jagade på, men rådde inte på Silfver på upploppet.

Efter målgången meddelades det att Karl-Johan Westberg hade diskats, och snuvad på andraplatsen. Westberg lämnade in en protest som sedan bifölls av juryn.

– Vi hade tillgång till ett bra bildmaterial och efter det togs beslut att diskningen skulle tas tillbaka, säger tävlingsledaren Stein Östensen.

Någon timme efter målgång kunde palltrion fastställas. Erik Silfver etta, Karl-Johan Westberg som tvåa och med Simon Andersson, Falun Borlänge som trea.

Silfver vars seger var helt odiskutabel kommenterar:

– Man var tvungen att ligga på i hög fart hela tiden på den här banan och det är något som passar mig fint. Verkligen skönt att äntligen få vinna något på den här nivån. Det händer inte ofta så det var hög tid.

Karl-Johan Westberg uttryckte efteråt att han tycker det var kul att åka i Skövde igen och att det behövs tävlingar i södra Sverige också. Viktigt att Ulricehamn, Borås och även Skövde finns med, säger Westberg som är väl bekant med Billingen.

– Jag har varit här och vunnit konstsnöracet fem-sex gånger. Jag trivs bra i Skövde och det har hänt mycket här.

Artikeltaggar

Karl-Johan WestbergLängdskidåkning

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.