Hoppa till huvudinnehållet

Stark insats av SHF: ”Vi dikterar villkoren”

Publicerad:
Elma Örtemark gjorde en riktigt bra match när Lugi besegrades. Stort jubel efter en viktig seger.
Elma Örtemark gjorde en riktigt bra match när Lugi besegrades. Stort jubel efter en viktig seger. Foto: Skaraborg NWT Media

Skövde HF växlade upp ordentligt i den andra halvleken och besegrade Lugi på hemmaplan i en match där slutsiffrorna skrevs till 32–26.

Efter förlusten mot Önnered senast var det av yttersta vikt att Skövde skulle vinna hemmamatchen mot Lugi för att inte för halka för långt efter i slutspelsstriden. Nu är marginalen tre poäng. Sedan skall det konstateras att SHF:s seger samtidigt som bottenlagen BK Heid och Kärra förlorade betyder att Skövde HF inte behöver titta nedåt längre. Kontraktet är i praktiken redan klart.

Jumbon åker ur direkt och nästjumbon får kvala. Heid och Kärra som ligger på placeringar nu måste ta in tio poäng och massor av målskillnad på fem matcher, den möjligheten finns bara i teorin.

Trevande start

Matchen inleddes trevande av de två lagen och framför allt Lugi hade det tufft med tajmingen och hade under den första halvleken många tekniska fel. Bortalaget kunde dock skatta sig lyckliga då Skövde under stora delar av halvleken hade svårt att straffa Lugi för sitt slarviga anfallsspel.

Flertalet kontringar hamnade i bortalagets händer och känslan var att om bara Skövde kunde ta tillvara på de lägen som skänktes av Lugi så skulle de kunna rycka ifrån. Lagen gick in i halvtidsvila med ställningen 15–13.

"Vi bestämmer"

Den andra halvleken fortsatte på liknande sätt med en stor skillnad, Skövde såg till att straffa Lugi och efter bara åtta minuter spelat i den andra halvleken var ställningen helt plötsligt 21-15.

– Vi styr, vi bestämmer, vi dikterar villkor i matchen, konstaterar Skövdes huvudtränare Daniel Birkelund efter matchen.

Efter att Skövde sprungit ifrån tidigt i den andra halvleken kändes det aldrig riktigt farligt igen. Även om Lugi kunde reducera med ett eller ett par mål vid flera tillfällen så lyckades de inte hålla uppe nivån i sin prestation under tillräckligt långa perioder, något som inte gällde Skövde.

Ledningen var när den var som störst nio mål stor, och när det med kvarten kvar att spela stod 26-20 kändes matchen definitivt avgjord.

"Kan bli slutspel"

Skövde har nu endast tre poäng upp till slutspelsplats men trots det är inte slutspel något Birkelund vill diskutera närmre efter matchen.

– Har vi lite träff och fortsätter prestera på en bra nivå så är det en känsla att det blir fler poäng och då kan det bli slutspel. Blir det stolpe ut så kanske det inte blir det men det är inte det vi fokuserar på, understryker Birkelund.

Skövdes jakt på slutspel fortsätter redan på torsdag på bortaplan mot Kristianstad.

Matchfakta

SHE

SKÖVDE HF–LUGI

32–26 (15–13)

Mål: SHF: Venera Surjan 6 mål/9 avslut, Nikoline Lundgreen 6/12, Elma Örtemark 5/6, Britta Jakobsson van Stam 4/5, Natalie Wästefors 3/7, Julie Aspelund Berg 2/3, Ida Eriksson 2/3, Stina Karlsson 2/3, Melina Pilav 1/3, Tindra Sahlin Wallenius 1/2.

Målvakt: Annie Linder 30 i räddningsprocent.

Lugi: Emma Navne 7/8, Cacilie Bjerre 7/15, Lovisa Liljenberg 4/7, Laura Nielsen Hougard 2/2, Ofelia Hallberg 2/4, Filippa Hall 1/2, Lilja Agustdottir 1/4, Mariann Gabrielsen 1/1, Amanda Andersson 1/3.

Målvakter: Josefine Hultberg Dahlgren 29 i räddningsprocent.

Utvisningar: SHF: 2 min. Lugi: 2 min.

Domare: Alice Watson och Line Welin.

Publik: 435.

SLA-ligan: 3 = Elma Örtemark, 2 = Venera Surjan, 1 = Britta Jakobsson van Stam.

Artikeltaggar

Daniel BirkelundElma ÖrtemarkHandbollSkövde HF

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.