Hoppa till huvudinnehållet

SM-genrepet avklarat: "Allt känns riktigt bra"

Publicerad:
Elitåkarna testade banorna. Här Anna Dyvik i täten.
Elitåkarna testade banorna. Här Anna Dyvik i täten. Foto: Roland Svensson

Smart Energy Cup fungerade som ett genrep inför SM-veckan nästa år. Ett test på både organisation och banor.

– Allt känns riktigt bra, säger tävlingsledaren Stein Östensen som våga ta ordet succé i sin mun.

Att arrangera skidtävling i södra Sverige är ett vågspel. Veckorna innan har det tidvis också varit tufft utan snö och kyla och dessutom begränsningar när det gäller möjligheter att tillverka konstsnö. Lagom till helgens tävling kom det nysnö och minusgrader, vilket förgyllde Billingeterrängen. Dessutom är det fritt fram för mer uttag av vatten från Hållsdammen.

Krossade Dyvik på Billingen: ”Extra skönt”

Nu spelade snön ingen direkt roll för banorna. Sprintbanan över 1,6 kilometer är den som kommer att användas vid SM, men distansbanan fick kortas.

– Klart att vi hade hoppas på ett kunna köra hela 5,5 kilometersbanan, men nu blev det 3,3 det var okej, säger Östensen som bara har hört positivt om vad Skövde kunde erbjuda.

Dramatisk herrfinal: "På tiden att jag vann"

– Åkarna gillar att det inte är nedförsbacke in på stadion utan att man får jobba hela tiden.

Vann trots hål i skidan

Nu blir det sikte på SM nästa år, då kommer det att tävlas under fyra dagar, en fristilssprint, en klassisk stafett, 10 (dam) och 15 km fritt och en klassisk masstart på 15 (dam) och 30 km och arrangerande Billingens Skidallians är redan på tårna.

Artikeltaggar

LängdskidåkningSM-veckan

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.