Hoppa till huvudinnehållet

Polisen sätter ihop specialgrupp i fallet Amela: ”Jobbar bara med det ärendet”

Publicerad:
Amela Kalac har varit försvunnen i en vecka. Forshallsområdet i Grästorp har varit högprioriterat, men nu är polisens sökinsatser avklarade och något nytt intressant område finns inte i nuläget.
Amela Kalac har varit försvunnen i en vecka. Forshallsområdet i Grästorp har varit högprioriterat, men nu är polisens sökinsatser avklarade och något nytt intressant område finns inte i nuläget.

Sökinsatserna efter försvunna Amela Kalac är pausade på grund av brist på spår.

Samtidigt har en specialgrupp satts ihop - med utredare, analytiker och beteendevetare - som utreder det misstänkta människorovet.

– De här personerna jobbar endast med det här ärendet, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen.

EXTRA: Mannen och Amela lämnade Grästorp tillsammans – åklagaren om motivet

En vecka har passerat sedan Grästorpskvinnan Amela Kalac, 24, försvann.

En man i 40-årsåldern från Uddevalla kommun, som är bekant med kvinnan och hennes familj, häktades i fredags på sannolika skäl misstänkt för människorov.

Polisen har den senaste veckan lagt omfattande resurser på sökinsatser vid Forshallsområdet i Grästorp, dock utan att hitta Amela Kalac.

– Som det är nu har vi ingen sökinsats igång - vi har helt enkelt inga spår att söka i. Försvinnandedelen jobbar vi inte aktivt med just nu. Men sedan har vi det andra spåret om människorov där en man sitter häktad och där har man förstärkt upp den utredningsgruppen som finns, säger Thomas Fuxborg.

Extra kompetens

Man har startat en PUG-grupp, polisens utredningsgrupp, vilket innebär att man sätter ihop en grupp människor med olika typer av kompetenser för att bredda kunskapen.

– Det kan vara polisanställda men även beteendevetare, analytiker, förhörsledare, utredare och så vidare, säger Thomas Fuxborg och fortsätter:

– Och sedan jobbar de här personerna endast med det här ärendet och arbetar tillsammans. Man sitter helt enkelt i samma rum och jobbar ihop.

Är sökinsatserna vid Forshallsområdet avklarade?

– Det sökområdet är färdigt. Både polisen och Missing people har sökt där utan att hitta något konkret.

Missing peoples ska visserligen ha lämnat in eventuella fynd som anträffats i Forshallsområdet, men om de har något intresse för utredningen är för tidigt att säga.

– Jag vet faktiskt inte. Jag vet att de har samlat in och tagit hand om det som de har anträffat, men jag har inga detaljer om det, säger Thomas Fuxborg.

Finns det något, bortsett mannens uppgifter, som tyder på att kvinnan kan ha befunnit sig i Forshallsområdet?

– Nä, det är ju mannens uppgifter som vi har gått på. Det är han som anmälde henne försvunnen och sedan ger han sådana detaljer som gör att vi tror det. Det de uppgifterna vi får gå på från början, men sedan misstänker vi efterhand att mannen på något sätt kan vara inblandad i hennes försvinnande vilket gör att man då startar en förundersökning om misstänkt människorov.

Lämnade Grästorp

NLT har tidigare skrivit om att det finns uppgifter om att mannen och kvinnan lämnade Grästorp under natten mot måndagen. De stoppades av polisen i en rutinkontroll vid 01.20 men i och med att det inte fanns någon brottsmisstanke fick paret köra vidare och ska ha kört från Grästorp i riktning mot Uddevalla.

Kan Trestadsområdet vara intressant?

– Ja, absolut. Han bor i området och man söker naturligtvis även i hans bostad, var han jobbar någonstans och området däremellan, säger Thomas Fuxborg och fortsätter:

– Sedan söker vi över hela området som skulle kunna vara intressant och där det möjligtvis även skulle kunna finnas övervakningskameror, som till exempel bensinstationer och mataffärer. Vi får se vad man få upp där som kan vara intressant.

Polisen hoppas även på ytterligare tips från allmänheten.

– Sedan hoppas vi, vilket kan göra att vi kan få in nya sökområden som kan vara intressanta för oss.

Vid tips, kontakta polisen på 114 14.

Artikeltaggar

Brott & blåljusFörsvunna personerGrästorpMissing PeopleThomas Fuxborg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.