Grannar ställer ut konst på galleriet: ”Två helt olika stilar som möts”

Publicerad:
Benny Stenberg och Tyra Frändén ställer ut på Galleri lilla huset. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Benny Stenberg och Tyra Frändén har mer gemensamt än att bo grannar. De delar numer också ett intresse för måleri och nu är det snart dags för deras gemensamma utställning på Galleri Lilla huset i Skövde.

Det var för några år sedan som deras vägar korsades. Benny flyttade in i det höghus där Tyra redan bodde och de fick snabbt kontakt med varandra.

Deras bakgrund skiljer sig åt på flera sätt. Tyra har målat mycket när hon var yngre, därefter till och från. Men sedan cirka 15 år målar hon regelbundet, oftast med akvarell.

Tyra Frändén trivs bäst med att måla med akvarell.
Tyra Frändén trivs bäst med att måla med akvarell. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Benny hade ingen tidigare erfarenhet av måleri men ville bryta tristessen och ensamheten under pandemin och började måla med akryl.

– Jag kände att jag måste hitta på något, säger Benny. Jag kan verkligen inte måla men då kände jag att jag skulle försöka måla en tavla. Och jag tyckte det här var så ruskigt roligt så jag fortsatte.

Benny Stenberg har valt att måla med akryl.
Benny Stenberg har valt att måla med akryl. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Uppskattat samarbete

Eftersom Benny visste att Tyra kunde måla ringde han ibland på dörren och bad henne om råd. Därefter fortsatte deras utbyte av tankar och kunskaper.

Efter en lyckad utställning i Hjo ville Benny göra fler. Han började övertala Tyra att de skulle göra en utställning ihop, något som hon först var tveksam till.

– Jag har inte haft så stort behov av att andra ska titta på mina tavlor. Det är väl jantelagen. Men Benny är bra att ha där, han är pushande, uppmuntrande och stöttande, säger Tyra.

Projektet med utställningen tog fart och under tiden fick Benny förfrågan om att ställa ut i Galleri Lilla Huset. Efter en titt sa de ja. De tycker det är bra att kunna dela upp sig.

– Det blir två helt olika stilar som möts men vi kan ändå ha det i varsitt rum så det inte blir förvirrande på något sätt, säger Benny.

Utställningen är under helgen 25 - 27 februari på Galleri Lilla huset.

Benny Stenberg och Tyra Frändén ställer ut på Galleri lilla huset under helgen 25-27 februari.
Benny Stenberg och Tyra Frändén ställer ut på Galleri lilla huset under helgen 25-27 februari. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Artikeltaggar

KonstKonstnärRosa husetSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare