Hoppa till huvudinnehållet

Mer än bara en seger för Skövde HF: ”Det är så skönt”

Publicerad:
Nikoline Lundgreen gjorde elva mål när Skövde HF besegrade Kristianstad HK och säkrade nytt kontrakt i SHE. Foto: Oscar Rickstrand

Skövde HF har säkrat nytt kontrakt i SHE med fyra matcher kvar att spela.

Nu intensifierar i stället Daniel Birkelunds lag kampen om en slutspelsplats.

– Det är en skön känsla. Vi ser framemot avslutningen på serien, säger SHF-tränaren efter 32–28-segern mot Kristianstad HK på bortaplan.

Skövde HF har kvalificerat sig för negativt kvalspel de senaste fyra säsongerna och har där lyckats säkra nytt kontrakt.

Skövde HF tog full pott och säkrade nytt kontrakt

Den här säsongen blir det inget kvalspel. Skövdetjejerna undanröjde den sista gnuttan tvivel om den saken genom att besegra Kristianstad HK med 32–28 på bortaplan.

– Det är så skönt. Nu behöver jag inte lägga någon energi på att ha koll på tabellen och göra några uträkningar. Det är jättebra, jag uppskattar det, säger SHF-tränaren Daniel Birkelund.

Att redan nu säkra fortsatt spel i SHE är en framgång för det unga och relativt oerfarna Skövdelaget.

Daniel Birkelund, tränare i Skövde HF.
Daniel Birkelund, tränare i Skövde HF. Foto: Erica Augustsson

Kamp om slutspel

De två poängen innebär i stället att Skövde HF nu kan fokusera fullt ut i kampen på en slutspelsplats.

Det skiljer just nu endast ett poäng upp till åttan Lugi HF och sjuan Skara HF. De har dock två matcher färre spelade än Skövde HF.

Tabellsexan Västeråsirsta HF är samtidigt också bara en poäng före Skövde HF. De har en match färre spelad.

Skövde HF avslutar med att möta i tur och ordning Kungälvs HK (9 mars), BK Heid (12 mars), Kärra HF (16 mars) och Höörs HK H65 (21 mars). Matcher där Skövde HF får ses ha poängmöjligheter i samtliga.

– Nu får vi ett uppehåll i nästan två veckor där vi får träna bra och sedan kommer de fyra sista matcherna ganska tätt. Det blir kul. Det ser vi framemot.

"Kom ut riktigt bra"

Skövde HF ledde med 18–14 efter de första 30 minuterna. Skövdes storskytt Nikoline Lundgreen firade stora triumfer i den första halvleken med hela åtta mål på sina nio avslut.

Gästerna ledde som mest med sex bollar före pausvilan men i halvtid var försprånget reducerat till fyra mål.

– Ledningen var i underkant. Vi kom ut riktigt bra och spelade bra. Vi är mycket bättre än Kristianstad i första halvlek och känslan är att det faktiskt kunde ha varit 20–11 till oss. Så stor skillnad tycker jag att det var.

Efter paus bjöd hemmalaget upp till rejäl kamp. Kristianstad kom närmare och även i kapp vid ställningen 24–24 efter 16 minuter.

– När du inte utnyttjar ditt övertag så är det alltid lite farligt. Vi kontrollerade matchen en stund i början av andra halvlek men sedan blev det en rörig mittperiod med en del utvisningar och hela matchbilden blir ostrukturerad. Det var mer tillfälligheter ett tag.

Elma Örtemark gjorde viktiga mål när Skövde HF vann mot Kristianstad HK.
Elma Örtemark gjorde viktiga mål när Skövde HF vann mot Kristianstad HK. Foto: Anton Gustavsson

Viktiga mål

Sedan återtog Skövde HF kommandot men Kristianstad vägrade att ge upp och matchen levde ända in i det sista. Elma Örtemark svarade för viktiga mål när hemmalaget hade poängkänning.

Det var i realiteten först när Natalie Wästefors satte 31–28 med minuten kvar att spela som Skövdesegern kändes helt klar. Britta Jakobsson van Stam satte sedan punkt med 32–28-målet i slutsekunderna.

– Jag är jäkla nöjd med mentaliteten och klokskapen vi visar på slutet när det blir jämnt i en match där vi känner att vi är det bättre laget. Det är väldigt lätt att tappa det och så blir det en jäkla besvikelse till slut i stället men vi klarade att nollställa oss och hitta tillbaka till konceptet, säger Birkelund.

Det var en skön seger för Skövde HF som hade förlorat de tidigare två tävlingsmatcherna i ligan och svenska cupen mot just Kristianstad HK.

Matchfakta

SHE

KRISTIANSTAD HK–SKÖVDE HF

28–32 (14–18)

Mål: Kristianstad HK: Sarah Carlström 5 mål/8 avslut, Maja Hansson 4/4, Siw Aabech 4/8, Sofia Delac 4/11, Andrea Jacobsen 4/10, Jovana Bogojevic 3/3, Lovisa Delac 3/4, Tindra Sundin 1/2.

Målvakter: Lisa Karlsson 9 räddningar/36 skott, 25 i räddningsprocent, Lova Jönsson 0/5, 0 i räddningsprocent.

Mål: Skövde HF: Nikoline Lundgreen 11 mål/16 avslut, Natalie Wästefors 5/7, Britta Jakobsson van Stam 4/4, Elma Örtemark 4/8, Melina Pilav 3/6, Ida Eriksson 2/4, Julie Aspelund Berg 2/2, Marielle Lideskär 1/1.

Målvakter: Annie Linder 12 räddningar/34 skott, 35 i räddningsprocent, Emma Andersson 2/7, 29 procent.

Utvisningar: Kristianstad HK: 1x2 Minuter. Skövde HF: 5x2 Minuter.

Domare: Niclas Persson och Mikael Svensson. Publik: 195 personer.

SLA-ligan: 3= Nikoline Lundgreen. 2= Britta Jakobsson van Stam. 1= Natalie Wästefors.

Artikeltaggar

Daniel BirkelundHandbollSHESkövde HF

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.