Hoppa till huvudinnehållet

Allt fler undrar om skyddsrum i Skövde: ”Frågan är högaktuell”

Publicerad:
Skövdebostäders Stefan Åkerberg visar skyddsrummet i ett hus som byggdes i början av 1950-talet.
Skövdebostäders Stefan Åkerberg visar skyddsrummet i ett hus som byggdes i början av 1950-talet. Foto: Roland Svensson

I takt med den ökande oron i omvärlden väcks frågor om den civila beredskapen i Sverige - bland annat var skyddsrummen finns. En fråga Skövdebostäder får svara på från oroliga hyresgäster. ”Vi märker att det finns en oro”, säger Lina Eklund Svensson på bostadsföretaget.

KARTA: Krisberedskap – här finns ditt närmaste skyddsrum

Rysslands krig mot Ukraina har gjort att fler tagit fram broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” som skickades ut till alla svenska hushåll under 2018. Allt fler människor köper på sig vattendunkar, ficklampor, Trangiakök och annat som listas i skriften från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Var närmaste skyddsrum finns är också en fråga som börjat engagera människor i allt högre utsträckning, något som Skövdebostäder märkt av med de frågor som hyresgästerna ställer.

– Vi märker att det finns en oro och frågor om just skyddsrummen bland våra hyresgäster, säger Lina Eklund Svensson, chef marknad och utveckling på Skövdebostäder.

– När det gäller var skyddsrummen är belägna hänvisar vi till MSB, som har mer information om skyddsrum, vad som gäller för dessa och en karta över alla som finns.

Hundratals skyddsrum

I Skövde finns 488 skyddsrum på olika platser; i privata fastigheter, hos bostadsföretag och offentliga byggnader, alla uppmärkta med en särskild skylt. Skövdebostäder har ansvar för 72 skyddsrum som generellt kan användas som lägenhets- eller cykelförråd - men kravet är att utrymmet ska kunna röjas ut och tas i bruk inom 48 timmar.

Skövdebostäders förvaltare Stefan Åkerberg vid luftaggregatet i ett av skyddsrummen, som just fungerar som förråd.
Skövdebostäders förvaltare Stefan Åkerberg vid luftaggregatet i ett av skyddsrummen, som just fungerar som förråd. Foto: Roland Svensson

– Kravet är att man ska klara sig i tre dygn i ett skyddsrum, utifrån hur många personer det är klassat för, berättar Stefan Åkerberg, förvaltare på Skövdebostäder när SLA hänger med ned i ett skyddsrum på Lögegatan.

Skyddsrummet, som just nu hyser några förråd och ett antal cyklar i de två rummen, har plats för 60 personer. Knappast en plats man vill vistas på i flera dygn - ett gammalt handvevat ventilationsaggregat ska sörja för luftväxlingen. I en garderob ligger toaletter, spannar och spadar samt lister att täta slussdörrarna med.

– Frågan om skyddsrum har väl varit lite vilande under tidigare år, som väl är. Men nu har ju frågan blivit högaktuell.

– Som fastighetsägare har vi rätt att använda skyddsrummen som förråd, men de är byggda med lätta väggar som går att montera ned fort om det skulle behövas, säger Stefan Åkerberg och lämnar över en bra- att- ha lista till skyddsrummet. Mobil med laddare, ficklampa, varma kläder och hållbar mat är några av punkterna.

Det är heller inte säkert att närmaste skyddsrum finns i alla fastigheter - eller som i Skövdebostäders fall - att skyddsrummet finns hos en annan fastighetsförvaltare.

Skyddsrummet på Lögegatan har plats för 60 personer - om det värsta skulle hända.
Skyddsrummet på Lögegatan har plats för 60 personer - om det värsta skulle hända. Foto: Roland Svensson

Kommunens skyddsrum

Skövde kommun har ansvar för cirka 200 skyddsrum, men på kommunen har man ännu inte märkt av några frågor från allmänheten.

– Än så länge har det inte kommit frågor till oss om skyddsrummen men det byggs upp en oro i samhället och det gör att hemberedskapen ökar, säger Niclas Muhrblom, beredskapsstrateg på kommunen.

– Skyddsrummen är en aktuell fråga som är med på dagordningen och som fastighetsägare har vi ansvaret över tid, men inspektioner och inventering utförs av MSB.

Skyltar visar var skyddsrummen och ingången är belägna.
Skyltar visar var skyddsrummen och ingången är belägna. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

AB SkövdebostäderMSBSamhälleSkövdeSkyddsrum

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.