Hoppa till huvudinnehållet

Fredsbudskap när Paralympics invigdes – Aaron från Skövde redo att tävla

Publicerad:
Reporter Linus Hellman
Linus Hellman
linus.hellman@sla.se
Paralympics invigdes med ett tydligt fredsbudskap från Internationella paralympiska kommitténs ordförande Andrew Parsons. Skövdekillen Aaron Lindström är e av tio aktiva svenskar som ska tävla i Peking, Kina.
Paralympics invigdes med ett tydligt fredsbudskap från Internationella paralympiska kommitténs ordförande Andrew Parsons. Skövdekillen Aaron Lindström är e av tio aktiva svenskar som ska tävla i Peking, Kina.

På fredagens invigdes Paralympics i Peking, Kina.

Redan natten till lördagen svensk tid kliver Skövdekillen Aaron Lindström in i handlingarna.

Han tävlar i samtliga alpina discipliner och inleder med störtlopp.

Aaron Lindström är det lokala hoppet i Paralympics som invigdes på fredagen.

Alpinisten ifrån Skövde ska tävla i samtliga alpina grenar i Peking, Kina.

21-åringen är en av totalt tio svenska aktiva som deltar i de paralympiska spelen.


Den alpina åkaren Aaron Lindström ifrån Skövde tävlar i Paralympics.
Den alpina åkaren Aaron Lindström ifrån Skövde tävlar i Paralympics. Foto: Duygu Getiren/TT

– Det kommer att bli väldigt kul och spännande. Jag har stora förväntningar då jag har presterat väldigt bra tidigare på toppnivå, sade Aaron Lindström till SLA innan han avreste till Asien.

Taggad för nytt Paralympics: ”Har stora förväntningar”

– Det är ganska mycket som ska klaffa men om allt klaffar kommer jag kunna nå pallen. Fokus för mig är att göra en så bra prestation som möjligt. Jag känner att jag har lyckats toppa formen, fortsatte han.

Lindström deltog även i spelen i Sydkorea för fyra år sedan där han då var den yngste svenska åkaren att bli uttagen till Paralympics. Hans bästa resultat var då en sjundeplats i slalom.

Lindström till Paralympics: ”Väldigt hög potential”

Lindström tävlar redan natten till lördagen svensk tid när störtloppstävlingen avgjordes.


Invigning av Paralympics i Peking 2022. Sveriges delegation.
Invigning av Paralympics i Peking 2022. Sveriges delegation. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Budskap om fred

När Paralympics invigdes på fredagen var det med ett tydligt fredsbudskap ifrån Internationella paralympiska kommitténs, IPK, ordförande Andrew Parsons.

– Jag måste börja med ett budskap om fred. Jag som är ledare för en organisation där inkluderande är ett motto är förskräckt över det som pågår. Nu är det dags för dialog och diplomati, inte krig och hat, sade han i invigningstalet.

Det blev en finstämd och vacker invigning av Paralympics i Peking som hettade till när Parsons tog till orda.

Invigning av Paralympics i Peking 2022. IPK beslutade på torsdagen att utesluta ryska och belarusiska deltagare ifrån Paralympics på grund av Rysslands krigföring i Ukraina.
Invigning av Paralympics i Peking 2022. IPK beslutade på torsdagen att utesluta ryska och belarusiska deltagare ifrån Paralympics på grund av Rysslands krigföring i Ukraina. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Inga ryska deltagare

IPK beslutade på torsdagen att utesluta ryska och belarusiska deltagare ifrån Paralympics på grund av Rysslands militära invasion av Ukraina med stöd av Belarus.

Andrew Parsons var tydlig med att den paralympiska rörelsen inte tolererar krigföring, framför allt inte under den olympiska vapenvilan som ska råda över hela Paralympics.

– Den måste respekteras och inte överträdas. IPK inspirerar till en bättre och mer inkluderande värld, fri från diskriminering, hat, ignorans och konflikter, säger Parsons.

Vid inmarschen fick den ukrainska truppen mycket applåder av publiken. Sveriges trupp anfördes av fanbärarna Kristina Ulander och Viljo Petersson Dahl, curlingspelare.

Paralympics avgörs den 4–13 mars. Aktiva ifrån 46 nationer deltar.

Fågelboet i Peking, Kina där invigningen av Paralympics ägde rum.
Fågelboet i Peking, Kina där invigningen av Paralympics ägde rum. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Artikeltaggar

Aaron LindströmParalympicsParasport

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.