Ny flygplats planeras: ”Säger inte var den kan landa”

Publicerad:
Skövde och Falköping kommun har nu en avsiktsförklaring för flygklubbarnas framtid. Enligt kommunalrådet Katarina Jonsson (M) och Adam Johansson (M) ska Skövdes flygklubbar kunna ha sin verksamhet i Skövde och det ska göras en utredning om en ny flygplats. Foto: Anneli Malm

Flygklubbarna i Skövde kan flytta sin verksamhet till Falköpings flygplats. Samtidigt ska möjligheten ses över att bygga en ny gemensam flygplats för fritidsflyg.

Skövde och Falköpings kommuner går nu ut med en avsiktsförklaring kring förutsättningarna för fritidsflyget. Flygplatsen i Skövde ska stänga och nu får Skövdes flygklubbar möjligheten att flytta sin verksamhet till Falköping.

– I det kortsiktiga perspektivet handlar det om att möjliggöra för de flygklubbar som är aktiva och bedriver sin verksamhet i Skövde att kunna göra det från flygplatsen i Falköping, säger Adam Johansson (M), kommunalråd i Falköping.

När de är redo

Falköpings kommun kommer att lägga över driften av flygplatsen till flygplatsföreningen som bildats.

– Vi kommer också ändra det miljötillstånd som finns i dag för att kunna möjliggöra för en utökad sportflygsverksamhet. Tanken är att kunna göra det här så fort som möjligt. Ambitionen är att när flygklubbarna i Skövde är redo finns möjligheten att flytta sin verksamhet och fortsätta bedriva den på flygplatsen i Falköping.

Katarina Jonsson (M) och Adam Johansson (M) på flygplatsen i Falköping. En ny placering av en ny flygplats kan ske någonstans mellan Skövde och Falköping.
Katarina Jonsson (M) och Adam Johansson (M) på flygplatsen i Falköping. En ny placering av en ny flygplats kan ske någonstans mellan Skövde och Falköping. Foto: Anneli Malm

En ny flygplats

De två kommunerna ska även gemensamt utreda om det finns en möjlig placering för en ny gemensam anläggning för fritidsflyget. Utredningen ska inledas så fort de två kommunerna har beslutat att anta avsiktsförklaringen i kommunfullmäktige i slutet av mars.

– Vi är helt överens om inriktningen och vi värnar verkligen om föreningslivet. Flyg är en komplicerad verksamhet med tillstånd, plats och buller. Det är en utmaning för alla kommuner och kan vi då hitta en anläggning för båda är det en styrka för verksamheterna att långsiktigt kunna bedriva sin verksamhet, säger kommunalrådet Katarina Jonsson (M).

En lämplig plats

Var den nya flygplatsen kan placeras är inte klart ännu.

– Vi säger inte var den kan landa men någonstans mellan Skövde och Falköping, vi ska utreda vilken plats som kan vara mest lämpad för ett sportflygfält så vi säkrar föreningarnas verksamhet över tid.

Skövdes flygklubbar erbjuds nu att bedriva sin verksamhet tillsammans med flygklubbarna på Falköpings flygplats.
Skövdes flygklubbar erbjuds nu att bedriva sin verksamhet tillsammans med flygklubbarna på Falköpings flygplats. Foto: Anneli Malm

Fortsatt verksamhet

Sedan tidigare har Falköpings kommun påbörjat en utredning över flygplatsens framtida ändamål, hur den kan utvecklas eller om det finns ett möjlig alternativ placering.

– Falköpings kommun har samma utmaningar som alla kommuner att hitta mark för att kunna använda det till utveckling av boendeområden och verksamhetsmark. Det här området med dess läge skulle kunna vara möjligt för det. Men det är inget vi har tagit beslut om än, den verksamhet som är här idag kommer fortsätta och sen beror det på vad den gemensamma utredningen landar ned i, säger Adam Johansson.

Artikeltaggar

FalköpingKatarina JonssonKommunfullmäktigeSamhälleSkövdeSkövde flygplatsSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare