Tipsen till motionären inför Vasaloppet: ”Det kan vara lätt att glömma”

Publicerad:
Magnus Calestam (till höger) ger motionärerna sina bästa tips inför söndagens Vasalopp. Foto: TT/SLA

Närmare 16 000 skidåkare är anmälda till Vasaloppet på söndag.

90 kilometer skidåkning från Sälen till Mora väntar dem som har antagit den utmaningen – och de allra flesta av dem är motionärer.

Magnus Calestam startar i elitledet och har majoriteten av åkarna bakom sig. 30-åringen som tävlar för IF Hagen SK har åkt Vasaloppet sju gånger tidigare och vet vad det handlar om.

Siktar mot topp 100: ”Borde räcka ganska långt”

Här bjuder han på sina bästa tips inför det som väntar:

  • Energi: Fyll på med energi – innan(!) du är trött.

– Det är väldigt viktigt att fylla på med energi under hela loppet. Inte först när du börjar bli trött för då är du nästan för sent ute. Fyll på kontinuerligt från början till slut.

  • Sällskap: Ta följe med någon som håller samma tempo.

– Försök att hitta någon som kör i samma tempo som du kan dra nytta av. Det blir väldigt mycket lättare att ligga bakom någon. Samarbetar man så kommer man snabbare till mål.

  • Kläder: Klä dig rätt.

– Det som kan vara lätt att glömma är att nummerlappen värmer ganska mycket, den blir ungefär som ett extra lager kläder. Om du inte tänker på det så kanske det är lätt att du blir lite för varm.

  • Mentalt: Dela upp loppet i olika delar.

– Ett klassiskt tips, att mentalt dela upp loppet i delsträckor. Istället för att tänka att du har nio mil kvar så kan du tänka att nu är det si och så många kilometer kvar till nästa station.

Folkfest från Oxberg till Mora: ”Då grät jag nästan”

Stor utmaning

För många – såväl elitåkare som motionärer – är Vasaloppet årets stora mål. Magnus Calestam har svårt att sätta ord på varför.

– Ja, vad ska jag säga... Det är det stora loppet, det största loppet som man är uppvuxen med. Det är anrikt och så är det häftigt med den längden. Oberoende på hur snabbt man kör så är det verkligen en stor utmaning, säger han.

Artikeltaggar

LängdskidåkningVasaloppet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare