Hoppa till huvudinnehållet

Solcellsparken i Berg förbjuds: ”Vi ska inte överklaga”

Publicerad:
Ungefär så här var tanken att solcellsparken i Berg skulle se ut men efter ett beslut från länsstyrelsen så får HPSolartech inte bygga parken.
Ungefär så här var tanken att solcellsparken i Berg skulle se ut men efter ett beslut från länsstyrelsen så får HPSolartech inte bygga parken. Foto: Pressfoto/HPSolartech

Länsstyrelsen förbjuder företaget HPSolartech AB att bygga den planerade solcellsparken i Berg.

– Vi har fört en dialog med länsstyrelsen och ska inte överklaga, säger Stefan Lindblom, projektledare.

Företaget HPSolartech AB i Uppsala har planer på att bygga 80 solcellsparker i södra och mellersta Sverige, och en av dem, på cirka 3,9 hektar, skulle placeras i Berg. I mitten av januari uttalade sig projektledaren Stefan Lindblom i SLA:

– Vi har alla ett gemensamt behov av att göra något nu och Sverige behöver mer lokal energi. Vi vill skapa kluster av lokala och mindre solcellsparker.

Techbolag vill etablera solcellspark i Berg: ”Behöver mer lokal energi”

Den här typen av ärende måste anmälas till länsstyrelsen för samråd enligt miljöbalken, vilket företaget gjorde.

Länsstyrelsens svar har nu kommit och HPSolartech får inte bygga solcellsparken i Berg. Med stöd i miljöbalken förbjuder länsstyrelsen bygget av parken på den aktuella fastigheten.

Riksintressen ska skyddas

I länsstyrelsens beslut står det att ”det aktuella området är en del av ett tilltalande kulturlandskap som är präglat av människans nyttjande sedan forntiden. Området är utpekat som både regionalt och nationellt värdefullt odlingslandskap.”

I beslutet nämner länsstyrelsen riksintressen, såsom naturvård, kulturmiljövård och friluftsliv, samt att det finns lagskyddade fornlämningar på fastigheten.

När det gäller riksintressena skriver länsstyrelsen att dessa områden så långt som möjligt ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada natur- eller kulturmiljön.

Delar synpunkterna

Beslutet kan överklagas till mark- och miljödomstolen, men det kommer HPSolartech inte att göra.

– Vi har fört en dialog med länsstyrelsen och ska inte överklaga, säger Stefan Lindblom.

Stefan Lindblom berättar att företaget har tagit del av länsstyrelsens bedömning när det gäller marken, och att man delar de synpunkterna.

Raka motsatsen

I er anmälan för samråd skrev ni att inga natur- eller kulturmiljövärden berörs. Hur kunde ni uppge raka motsatsen till det länsstyrelsen nu skriver i sitt beslut?

– Vi gjorde en preliminär undersökning som vi redovisade till länsstyrelsen och sedan hade vi en dialog med dem. De har mer noggranna redskap för hur man bedömer marken.

En läroperiod

HPSolartech arbetar med flera nya förslag på markområden för solcellsparker och de håller kontakten med markägare, nätägare och länsstyrelser. Stefan Lindblom utesluter inte att Skövde kan komma att bli aktuellt igen.

– Vi för dialog med flera länsstyrelser om hur ansökningsarbetet ska gå till.

Är det här en läroperiod för er?

– Ja, och för länsstyrelsen också. Solcellsparker är ju ganska nytt.

Artikeltaggar

LänsstyrelsenMiljöSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.