Hoppa till huvudinnehållet

Kameraövervakning och stärkt bevakning – så ska tryggheten öka i centrum

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Per Olsson, förvaltare gatubelysning Skövde kommun, Anna Bergman (M), ordförande i socialnämnden, Christine Hiller, Securitas, David Einarsson, gatuchef, Ulf Ekdahl Pettersson, områdespolis, Charita Sandén, kommunpolis, och Ulla-Britt Hagström (L) ordförande i brottsförebyggande rådet i Skövde deltog alla i årets trygghetsvandring i centrum.
Per Olsson, förvaltare gatubelysning Skövde kommun, Anna Bergman (M), ordförande i socialnämnden, Christine Hiller, Securitas, David Einarsson, gatuchef, Ulf Ekdahl Pettersson, områdespolis, Charita Sandén, kommunpolis, och Ulla-Britt Hagström (L) ordförande i brottsförebyggande rådet i Skövde deltog alla i årets trygghetsvandring i centrum. Foto: Linda Zetterberg/Skövde kommun

Resecentrum, Sandtorget, Hertig Johans gata, kroggatan och parkeringshuset Mode - platser där det ofta är stök och bråk. Nu är det klart att stärkt bevakning av väktare och polis och kameraövervakning ska få ordning på situationen i parkeringshuset. ”För övriga platser ser vi över möjliga åtgärder” säger Linda Zetterberg, Skövde kommun.

Efter Brottsförebyggande rådets möte i dagarna - med deltagare från kommunen, polisen och Securitas - genomfördes den årliga trygghetsvandringen i centrum med syftet att upptäcka platser där man kan göra förbättringar för att öka tryggheten och förebygga brott.

Eskalerande ungdomsstök i centrum – nu vill kommunen återta kontrollen

Inga överraskningar

Under trygghetsvandringen kunde man konstatera att det finns flera platser som behöver förbättras - och det var knappast några överraskningar. Det handlar om tidigare kända ”stökplatser” - Resecentrum, Sandtorget, Hertig Johans gata och kroggatan Sankt Sigfrids gata. Modeparkeringen är ett annat exempel.

Gällande det relativt nya parkeringshuset har SLA i tidigare artiklar beskrivit problemen med skadegörelse och nedskräpning och för p-huset finns nu åtgärdsplan med både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder. Bland annat tog kommunen hjälp av kriminologstudenten Jenny Wallgren, som noga följde händelseutvecklingen i parkeringshuset.

SLA den 23/12 2021. Kommunens säkerhetschef Markus Wästefors berättade om ungdomsstöket i centrum och kriminologstudenten Jenny Wallgren presenterade möjliga åtgärder för att stävja situationen i parkeringshuset Mode.
SLA den 23/12 2021. Kommunens säkerhetschef Markus Wästefors berättade om ungdomsstöket i centrum och kriminologstudenten Jenny Wallgren presenterade möjliga åtgärder för att stävja situationen i parkeringshuset Mode. Foto: SLA

Allt polisanmäls

Att göra p-huset mer välkomnande så att fler parkerar där skulle kunna ”skrämma bort” de ungdomar som inte sköter sig, ökad belysning, rutiner för snabb sanering av klotter och ökad närvaro av kommunens egen personal, var några av åtgärdsförslagen som Jenny Wallgren berättade om i SLA i december. Hon lade även till att sänkt temperatur kan ha effekt.

Polisen och kommunen vill stoppa nyårsstöket på torget: ”Allmänt rörigt där”

Enligt Linda Zetterberg, säkerhetssamordnare i Skövde kommun, ser kommunen allvarligt på problemen i parkeringshuset.

– Förutom skadegörelse och nedskräpning har det också varit hög musik från fordon. Nu har vi bland annat stärkt bevakningen av väktare och polis. Vi ser även över belysning, skyltning och tar bort klotter samt återställer det som är skadat. Allt polisanmäls och det finns kamerabevakning i hela p-huset.

Oklart med åtgärder

När det gäller övriga platser är det inte helt klart med vilka åtgärder som kan bli aktuella, men på kroggatan är det i vart fall klart att det blir mer belysning och fler papperskorgar

För brottsförebyggande rådet är det av största vikt att identifiera vad man ska lägga fokus på för att kunna vidta åtgärder för ett tryggare och säkrare centrum.

– Den gemensamma ambitionen är att det ska vara tryggt att besöka, bo och verka i Skövde centrum.

Fokus i det nyligen skrivna Medborgarlöftet för 2022 är just centrummiljön - allt för att minska våldsbrott och bruket av narkotika bland unga, liksom skadegörelse, nedskräpning och cykelstölder.

Artikeltaggar

NedskräpningSamhälleSkadegörelseSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.