Hoppa till huvudinnehållet

Två sexköpare döms – en erkänner och en ”känner sig helt oskyldig”

Publicerad:
Två Skövdebor har dömts vid Skaraborgs tingsrätt för ett stort antal köp av sexuell tjänst. En av dem har erkänt, den andra mannen har förnekat allt. Foto: Roland Svensson/Arkiv

Efter polisinsatsen mot sexhandel döms nu två Skövdebor för att vid ett stort antal tillfällen ha köpt sex av en Skaraborgskvinna. En av dem har erkänt allt och döms till skyddstillsyn, den andra säger att han är helt oskyldig men döms till drygt 45 000 kronor i böter.

I december slog polisen till i en stor insats mot sexhandel. Efteråt misstänktes 30-talet män i åldrarna 20 till 65 år för köp av sexuell tjänst - antalet köp varierade från en gång upp till 15 gånger - av en kvinna på en ort i Skaraborg.

Kvinnan ville inte namnge sina kunder med polisen kunde på andra sätt, bland annat genom konversationshistorik och swishtransaktioner, identifiera männen.

Elva sexköp

Männen har därefter åtalats och nu har två Skövdebor fått sina domar.

En av dem, an man i 50-årsåldern, har köpt sex vid elva tillfällen och han har också i polisförhör erkänt allt. Mannen lever under ordnade förhållande men har ett spelmissbruk och bedömningen har gjorts att det finns risk att han återfaller i brottslighet. Han är i behov av stöd och hjälp, framgår av Skaraborgs tingsrätts dom, mannen döms till skyddstillsyn med särskild föreskrift om att genomgå behandlingsprogram.

”Helt oskyldig”

Den andra mannen som är i 70-årsåldern döms för köp av sexuell tjänst vid åtta tillfällen. Men mannen har förnekat att han köpt sex, första gången han hade kontakt med kvinnan hade han tänkt att göra det, men det blev inte så. Istället har det bara handlat om vanlig ryggmassage. Han har förnekat brott och sagt att han ”känner sig helt oskyldig”

I domen konstaterar tingsrätten att mannen vid de åtta tillfällena har betalat kvinnan med belopp som stämmer överens med den tid han har bokat med henne och enligt en prislista för sexuella tjänster.

Dryga böter

Mannen förklaring, bland annat att han bara fått massage, framstår enligt tingsrätten inte som en trovärdig förklaring utan ”bedöms vara en ren efterkonstruktion som tingsrätten lämnar utan avseende”. Mannen döms till drygt 45 000 kronor i böter.

I Sverige är det inte förbjudet att sälja sexuella tjänster - däremot är det förbjudet att köpa.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDagsböterKöp av sexuella tjänsterSkaraborgs tingsrättSkövdeSkyddstillsyn

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.