Hoppa till huvudinnehållet

26 matförgiftade på restaurang – nu kräver Mös snabba åtgärder

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
26 personer har blivit matförgiftade sannolikt efter att ha ätit på Brooklyn Burger i Skövde i torsdags och fredags.
26 personer har blivit matförgiftade sannolikt efter att ha ätit på Brooklyn Burger i Skövde i torsdags och fredags. Foto: Roland Svensson

26 personer har blivit matförgiftade sannolikt efter att ha ätit på Brooklyn Burger - de har alla drabbats av kräkningar och diarréer. Mös har gjort en inspektion i restaurangen och kräver nu snabba åtgärder. ”Det är fruktansvärt tråkigt, framför allt för de drabbade gästerna, men även för oss” säger Daniel Abraham, en av ägarna.

Miljösamverkan Östra Skaraborg, Mös, har de senaste dagarna fått in ett stort antal anmälningar om misstänkt matförgiftning, SLA har tagit del av anmälningarna som rör sammanlagt 26 personer. De berättar i anmälningarna att de drabbats av magont, kräkningar och diarréer, men även andra symptom som feber och huvudvärk.

Flertalet av dem har uppgett att de blivit sjuka inom ett dygn efter måltiden på restaurangen Brooklyn Burger. Och många av dem har sedan varit sjuka i ett par dagar. Det gemensamma för dem alla är alltså att de under torsdagen och fredagen i förra veckan åt mat på restaurangen Brooklyn Burger i Skövde.

Smitta i maten

Mös inledde en utredning och genomförde även en inspektion i restaurangen.

– Vi har dragit slutsatsen att personerna sannolikt har blivit sjuka via maten på restaurangen. Det gör vi eftersom så många uppger att de blivit sjuka efter att ha ätit där. Vi misstänker att man via personal fått in smitta i maten, säger Jenny Möller, avdelningschef vid Mös.

Det gör man bland annat eftersom det framkommit att en ur personalen gick hem från arbetet torsdagen den 3 mars på grund av att denna hade ont i magen.

”Arbetar med åtgärder”

Mös kom sent på onsdagen med ett beslut där man kräver snabba åtgärder – men man har inte krävt att restaurangen stängs.

– Nej, vi anser att de åtgärder de nu vidtar räcker. Detta är ju inte roligt för någon och vi vet att de ansvariga redan arbetar med åtgärderna.

”Väldigt tråkigt”

Daniel Abraham, en av ägarna till Brooklyn Burger, säger till SLA att han beklagar att gäster har blivit matförgiftade.

– Det är så klart väldigt tråkigt, framför allt för dem som drabbats och blivit sjuka men det är även jobbigt för oss. Vi är väl medvetna vad som gäller, men i detta fallet var det en anställd som hade i ont i magen i torsdags, personen gick hem och var också i kontakt med vårdpersonal men ingen förknippade symptomen med vinterkräksjukan.

– Det är ju därmed nästan omöjligt att veta.

Enligt Daniel Abraham har man direkt tagit tag i nödvändiga åtgärder.

Förhindra smitta

I beslutet framgår att Mös nu kräver att ansvariga ”upprätthåller en ändamålsenlig rutin för personlig hygien för att förhindra att smitta överförs till livsmedel vid hantering av mat som inte upphettas innan servering.”

Mös kräver dessutom att man ser till att personalen har tillräckliga kunskaper rörande mikrobiologiska faror, samt i att upprätthålla livsmedelshygienen, vilket omfattar hur sjukdomar som exempelvis vinterkräksjuka kan spridas från personal till livsmedel.

Åtgärderna ska vara genomförda senast en dag efter att de ansvariga tagit del av beslutet.

Artikeltaggar

Mat och dryckMiljösamverkan östra SkaraborgSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.