Hoppa till huvudinnehållet

Finaldags i Mello med två G:son-låtar: ”Spännande och nervöst”

Publicerad:
Glada miner hos Thomas G:son och Anna Bergendahl efter att hon blev finalklar. Foto:Annika Berglund
Glada miner hos Thomas G:son och Anna Bergendahl efter att hon blev finalklar. Foto:Annika Berglund

"Det kommer att bli en riktigt spännande final” konstaterar Thomas G:son inför lördagens Melodifestival som avgörs i en fullsatt Friends Arena med 30 000 i publiken. G:son tävlar med två låtar i den 62:a upplagan av musiktävlingen och håller tummarna för sina artister, Anna Bergendahl och Anders Bagge.

På lördag är det dags för finalen i den svenska Melodifestivalen och där jury och publik ska tycka till om vilken låt som ska representera Sverige i den internationella tävlingen senare under året. Thomas G:son har i år med två låtar; Higher Power med Anna Bergendahl och Bigger Than The Universe som framförs av Anders Bagge - som debuterar som melodifestivalartist.

– Äntligen blir det en full arena inför massor med publik, 30 000 pers, och det ska bli fantastiskt trevligt. Det är första gången med stor publik sedan pandemin och det känns som den stora grejen tycker jag, säger Thomas G:son.

Anders Bagge är i final med G:son låten Bigger Than The Universe.
Anders Bagge är i final med G:son låten Bigger Than The Universe. Foto: Fredrik Sandberg/TT

För jämt tio år sedan nådde han som låtskrivare sin kanske hittills största framgång när artisten Loreen sopade banan med de andra andra bidragen. Låten Euphoria tog storslam och vann överlägset i Eurovision Song Contest 2012. Är det dags för vinst igen?

Håller tummarna

– Jag håller tummarna inför finalen, de är ju folkkära artister och vi hoppas på det bästa. Men det kommer nog att bli nervöst, det är en final som kommer att bli väldigt spännande - och med en utländsk jury som ska rösta och flera andra parametrar. Men det ska bli jättekul.

Sedan de olika deltävlingarna har avlöst varandra har det knappt varit en lugn stund för låtskrivaren från Skövde, som varit på plats vid de olika evenemangen fram till finalen.

– Har varit mycket i Friends och det känns som jag knappt varit hemma, men nu har jag tagit lugnt det några dagar inför finalen

– Bagge var ju grym och deltävlingen gick svinbra, fast att han inte har stått på scen på det här viset förut. De andra artisterna är ju fullblodsproffs, men det blir svårt att säga hur det går i tävlingen.

– Anna var också jättebra på scen, det var dramatiskt under deltävlingen när de väntar på domen om man går vidare. Det blir annan och stor anspänning för artisterna än som låtskrivare, det är nog tufft. Men nu är alla taggade inför finalen, säger G:son.

 Anna Bergendahl framför bidraget Higher Power, som är Thomas G:son andra låt i Melodifestivalen.
Anna Bergendahl framför bidraget Higher Power, som är Thomas G:son andra låt i Melodifestivalen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Startordningen i finalen:

1. Run To The Hills – Klara Hammarström

2. Som du vill – THEOZ

3. Higher Power – Anna Bergendahl

4. Änglavakt – John Lundvik

5. My Way – Tone Sekelius

6. Bigger Than The Universe – Anders Bagge

7. Innocent Love – Robin Bengtsson

8. Freedom – Faith Kakembo

9. Bluffin – LIAMOO

10. Hold Me Closer – Cornelia Jakobs

11. I Can´t Get Enough – Cazzi Opeia

12. In i dimman – MEDINA

- Startfältet är starkt, brett och otroligt kul att både titta och lyssna på. Det är stjärnspäckat med tre tidigare vinnare och ett gäng lysande debutanter. Vad som också sticker ut är akternas 50/50-fördelning – hälften kvinnor, hälften män. Man får gå tillbaka till 2009 för att komma i närheten av det, och då var det 30/70, säger tävlingens producent Karin Gunnarsson.

Poängen delas ut av tittarna som har 50 procent av röstmakten via telefon- och appröstning, samt av en internationell jury som står för andra halvan av poängutdelningen. Om två bidrag får lika många poäng är antalet röster från tittarna utslagsgivande.

Jurygrupperna som är med och avgör finalen i år kommer från Nederländerna, Finland, Spanien, Australien, Tjeckien, Irland, Israel och Italien.

Insamlade medel genom telefonrösterna går även under finalen till Radiohjälpens arbete för nödlidande människor som drabbas av kriget i Ukraina.

Artikeltaggar

Anders BaggeAnna BergendahlMelodifestivalenMusikSkövdeThomas G:son

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.