Hoppa till huvudinnehållet

Nomi, 25, jobbar som animatör på hästspelet Star Stable: ”Gör det jag älskar”

Publicerad:
Nomi Bontegard, 25, älskar hästar, både i verkligheten och i dataspelsvärlden. Idag jobbar hon som spelutvecklare och animatör på hästspelet Star Stable.
Nomi Bontegard, 25, älskar hästar, både i verkligheten och i dataspelsvärlden. Idag jobbar hon som spelutvecklare och animatör på hästspelet Star Stable. Foto: Malva Hellman

Som liten drömde Nomi Bontegard, 25, från Axvall, om att ha en egen häst. Då det inte var möjligt, fann hon lyckan i hästspelet Star Stable.

I dag jobbar hon som spelutvecklare på företaget, där hon får ägna sig åt sina största intressen: hästar, spel och musik.

Nu berättar hon om att våga följa sina drömmar, och om att ta plats i en mansdominerad bransch.

– Min förhoppning är att inspirera fler unga tjejer att våga satsa allt på det man drömmer om, säger Nomi Bontegard, som idag bor i Tumba utanför Stockholm.

Star Stable är ett av världens största onlinespel där man tillsammans med andra spelare kan rida och sköta om hästar, samtidigt som man kämpar mot ondskans krafter på ön Jorvik.

För någon som inte har möjlighet att rida i verkligheten, är spelet ett sätt att få rida, om än digitalt. Något som Nomi sysselsatte sig med i tonåren.

Här är en av alla hästar som Nomi Bontegard skapat till spelet Star Stable med hjälp av animering.
Här är en av alla hästar som Nomi Bontegard skapat till spelet Star Stable med hjälp av animering.

– För mig betydde det otroligt mycket och var en frihet, då jag kunde ha en häst och rida runt i skogen tillsammans med andra vänner i spelet. Det känns äkta och realistiskt.

Att Nomi, tio år senare, jobbar på Star Stable som animatör och spelutvecklare, känns surrealistiskt, berättar hon.

– Det är helt sjukt. Jag har svårt att förstå det ibland. Men när jag tänker tillbaka på livet, som ibland har varit krokigt och snårigt, känns det som att allt har lett fram till där jag är idag, det var meningen att alla mina intressen skulle flätas samman på en och samma plats.

Nomi skriver också egen musik och har en avatar i Star Stable som sjunger och uppträder. Hon har släppt flera låtar som finns på Spotify, och är aktuell just nu med låten Pandoria, som hon spelade in en musikvideo till nyligen.
Nomi skriver också egen musik och har en avatar i Star Stable som sjunger och uppträder. Hon har släppt flera låtar som finns på Spotify, och är aktuell just nu med låten Pandoria, som hon spelade in en musikvideo till nyligen. Foto: Privat

Jobbet innebär att Nomi animerar hästar till spelet. Men då hon också skriver och producerar musik, fick hon frågan om att bli en avatar i spelet, som sjunger och framträder i spelet. Så nu kombinerar hon sina stora intressen i ett och samma yrke och har släppt flera låtar.

– Jag får verkligen jobba med det jag älskar, konstaterar hon.

Dessutom har Nomi uppnått drömmen om att ha en egen, riktig, häst.

– Jag hyr in mig på ett stall och har en häst som heter Rune. Jag har även animerat Rune till spelet, så när jag saknar honom när jag jobbar är det bara att umgås med honom i spelet.

Nomi tillsammans med sin häst Rune.
Nomi tillsammans med sin häst Rune. Foto: Privat

Att dataspelsbranschen är mansdominerad är ingen hemlighet. Men det var inget hinder för Nomi, som bara körde på. Något som hon hoppas ska inspirera och uppmuntra fler unga tjejer till att våga ta plats i branschen.

– Att jag är kvinna i en mansdominerad bransch, märks ibland och det har hänt att man har blivit ifrågasatt om sin kompetens. Jag har dock varit bra på att filtrera bort det och bara känt mig cool som gör min grej. Jag vill peppa fler unga tjejer att göra det de vill, att finna sin styrka och strunta i vad andra tycker.

Tusentals följare på Instagram

I dag har Nomi ett instagramkonto med över 10 000 följare, ett konto som sticker ut oh som inger en drömsk känsla. Där visar hon upp bilder från både sitt privatliv och yrkesliv, samtidigt som hon får vara en inspirationskälla till sina följare.

– Jag har så fin kontakt med mina fans. De skriver till mig och ger mig teckningar och presenter. De känns som mina bästa vänner och det är så himla fint. Många öppnar upp sig för mig och där får jag chansen att vara som en storasyster.

I framtiden vill Nomi jobba på samma sätt som hon gör nu, eller liknande i varje fall. Däremot kan hon tänka sig att byta ut lägenheten i Stockholm, mot ett hus eller gård närmare ”hemmaplan”, där hästar, men även malar och fjärilar ska få ta plats.

Nomi älskar fjärilar och vill i framtiden ha en uppfödning hemma.
Nomi älskar fjärilar och vill i framtiden ha en uppfödning hemma. Foto: Privat

– Jag vill absolut flytta tillbaka, Skara ligger mig varmt om hjärtat. Då vill jag bo på en gård, och ta upp mitt barndomsintresse igen, som är uppfödning av fjärilar. Det är ett djur som inspirerar mig både i musiken och i skapandet. Och så vill jag fortsätta jobba med spelutveckling, avslutar Nomi Bontegard.

Nomi Bontegard

Ålder: 25.

Bor: Uttran utanför Stockholm, men uppvuxen i Axvall, Skara.

Familj: sambon Adam och hästen Rune.

Yrke: dataspelsutvecklare, animatör och sångerska på Star Stable.

Intressen: djur, natur, konst, musik.

Se fler bilder från Nomi nedan:

Cover art till Nomis senaste singel Pandoria.
Cover art till Nomis senaste singel Pandoria.
Nomi och hästen Rune i animerad version som Nomi har skapat.
Nomi och hästen Rune i animerad version som Nomi har skapat. Foto: Privat
Från musikvideoinspelning av låten Pandoria.
Från musikvideoinspelning av låten Pandoria. Foto: Privat
Fjärilar är bästa husdjuret tycker Nomi! (Förutom hästar då!)
Fjärilar är bästa husdjuret tycker Nomi! (Förutom hästar då!) Foto: Privat

Artikeltaggar

AxvallDatorspelFamiljInstagramSkaraStockholm

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.