Pionjären Maja Sandberg brann för friskvården på berget

Publicerad:
Utställningen om Maja och Arne Sandberg finns i Billingecentret. Lotta Stigsdotter, destinationsutvecklare för Billingen, berättar om Maja och hennes stora intresse för idrott och friskvård. ”Hon var verkligen en förebild för mig.” Foto: Anna Warner

– Jag tror nog att det var Maja som var drivande när det gäller fritidsområdet. Hon motionerade nästan varje dag och gudstjänsterna i kyrkan brukade avslutas med vandring och korvgrillning.

Lotta Stigsdotter visar utställningen som finns i Billingecentret, och minns pionjären Maja Sandberg.

Dagens Skövdebor, och även andra som besöker berget, kan gärna skicka en tacksamhetens tanke till Maja Sandberg och hennes man Arne. Det var deras vision om motion och friskvård på berget som la grunden till Billingens fritidsområde som nu är mer välbesökt än någonsin.

Stor vision för området

Arne var skapare och ägare av svenska Uno-X och blev förmögen på bensinmackarna. Efter att företaget var sålt ville han satsa på en stor anläggning på Billingen med hotell och rekreation.

I slutet av 60-talet började visionen ta form för att bli verklighet i början av 70-talet. Först förlängdes slalombacken och sedan anlades belysta längdskidspår på 2,5 och 7,5 kilometer. Utomhusbadet, bandybanan, tennisbanor, hotellet, kyrkan och ett tennistält följde efter, och allt var klart för invigning 1970.

– Arne hade pengarna men jag tror nog att det var Maja som var drivande när det gäller fritidsområdet, säger Lotta Stigsdotter, destinationsutvecklare för Billingen.

Hindrades av Mora-Nisse

I Billingecentret finns nu en utställning som lyfter fram parets arbete och vision, och den har lite extra fokus på Maja som avled i höstas.

Maja Sandberg gav hotellet namnet Billingehus. Det förkortades BH och hon la till ”för formens skull” som slogan.
Maja Sandberg gav hotellet namnet Billingehus. Det förkortades BH och hon la till ”för formens skull” som slogan. Foto: Anna Warner

– Båda var väldigt intresserade av idrott, motion och friskvård, men Maja snäppet mer än Arne. Hon tränade nästan varje dag. Hon var också en pionjär i Vasaloppsspåret och åkte innan kvinnor fick göra det, säger Lotta.

Lotta berättar att Maja åkte tio Vasalopp och nio öppet spår, och att hon blev stoppad en gång.

– Det var 1968 och hon blev avplockad av Mora-Nisse. Det var ett sådant hat mot kvinnor som försökte.

Värnade om kyrkan

I utställningen kan besökare titta på Majas Vasaloppsdiplom och flera bilder från Billingehus och fritidsområdet. Bland annat sittliften i slalombacken, bandybanan med konstgräs samt det tennistält som fanns där Billingecentret ligger i dag. Både Maja och Arne var mycket duktiga tennisspelare.

En bild på paret är tagen framför S:t Lukas kyrka.

– Efter gudstjänsterna sprang eller vandrade besökarna något av vildmarksspåren och sedan grillade de korv, säger Lotta.

Lotta berättar att Maja på senare år pratade om utbyggnaden av slalombacken som hon önskade, och även kyrkan som hon värnade mycket om.

– Men hon blev besviken när hon fick det kortaste skidspåret, Majaslingan, uppkallad efter sig.

I utställningen finns några av Maja Sandbergs diplom från Vasaloppet och öppet spår. ”Maja sa att man måste åka minst 100 mil innan man åker Vasaloppet”, säger Lotta Stigsdotter, destinationsutvecklare för Billingen.
I utställningen finns några av Maja Sandbergs diplom från Vasaloppet och öppet spår. ”Maja sa att man måste åka minst 100 mil innan man åker Vasaloppet”, säger Lotta Stigsdotter, destinationsutvecklare för Billingen. Foto: Anna Warner

Multiidrottaren Meeri Bodelid lärde känna Maja och Arne 1967.

– Det var genom idrotten, och Billingehus terränglopp minns jag, säger Meeri till SLA.

Meeri har vunnit SM i både längdskidåkning, cykel och maraton, och hon har tävlat i triathlon. Hon deltog även i OS och VM i längdskidåkning, och 1981, det första året som kvinnor var välkomna i Vasaloppet, var hon den snabbaste kvinnan i spåret.

Ett SM som Meeri särskilt minns är det som skulle ha arrangerats i Skövde 1971, men som på grund av snöbrist flyttades till Skellefteå.

Maja Sandberg var föråkare under SM i Skövde 1982 och här förevigad av en av SLA:s fotografer. Maja var själv fotograf och jobbade på Expressen när hon lärde känna Arne.
Maja Sandberg var föråkare under SM i Skövde 1982 och här förevigad av en av SLA:s fotografer. Maja var själv fotograf och jobbade på Expressen när hon lärde känna Arne. Foto: SLA/arkiv

– Vi hade ett stafettlag och veckan innan tävlingarna åkte vi till Majas och Arnes stuga i Sälen på träningsläger. Vi tävlade både individuellt och tillsammans i stafetten. Jag minns att Arne sa att han önskade att jag skulle vinna och att Maja inte skulle komma sist. Det gjorde hon inte. Hon hade sju, åtta stycken bakom sig.

”Maja brann för idrott”

Meeri berättar även om Majas intresse för orientering och att hon tillhörde Sverigeeliten. I ett lag med IF Hagen tog hon silver i SM-budkavle.

– Maja brann för idrott, träning och friskvård. Hon var alltid glad och mycket omtänksam.

Meeri Bodelid var vän med Maja Sandberg i 55 år och de träffades genom sitt gemensamma idrottsintresse. Meeri var elitidrottare i flera grenar, bland annat cykel och längdskidåkning. Den här bilden är tagen 1971.
Meeri Bodelid var vän med Maja Sandberg i 55 år och de träffades genom sitt gemensamma idrottsintresse. Meeri var elitidrottare i flera grenar, bland annat cykel och längdskidåkning. Den här bilden är tagen 1971. Foto: Johnny Zaar/Skå-Rep/TT

Trots det gemensamma intresset så tränade Meeri och Maja inte så mycket tillsammans när de träffades. Men Meeri har spenderat mycket tid på Billingens fritidsområde, och hon var där senast i november förra året.

– När jag var ute och tävlade och var i Skövde så fick jag alltid logi hos Maja, och hon var här hos mig i Åkersberga och hälsade på. Vi träffades i somras i Skövde och det var så trevligt.

Källor: Förutom de intervjuade även skriften Billingens fritidsområde av Lennart Lundquist, boken Rappt! av Göran Berger samt Svenska olympiska kommitténs hemsida.

40 år sedan sist – nu förbereds nya SM-festen: ”Kommer bli stort för Skövde”
Visionen för Billingehus och fritidsområdet var stor och Maja och Arne Sandberg hade möjlighet att förverkliga den. Här syns de tillsammans med en modell av hotellet.
Visionen för Billingehus och fritidsområdet var stor och Maja och Arne Sandberg hade möjlighet att förverkliga den. Här syns de tillsammans med en modell av hotellet. Foto: SLA/arkiv

Artikeltaggar

Billingens fritidsområdeFritid och livsstilSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare