Hoppa till huvudinnehållet

Flyktingar från Ukraina kan få bo i idrottshall i Skövde

Publicerad:
I Fjärilshallen, som ligger bakom Fjärilskolan, kan kommunen erbjuda boende för 150 ukrainska flyktingar. Foto: Thomas Hagström/Arkiv

Skövde kommun kan snabbt få fram mottagningsboende för 150 flyktingar från Ukraina - fram för allt handlar det om boende i Fjärilshallen. ”Vi behöver en vecka på oss, nu arbetar vi med att lösa sängplatser och andra frågor kring mottagandet” säger Lena Friberg, Skövde kommun.

Skövde förbereder för flyktingmottagande – ser över bostadssituationen

Skövde kommuns socialchef Lena Friberg har ansvaret för den grupp som har fokus på på situationen i Europa efter Rysslands invasion av Ukraina - och de flyktingströmmar som kriget skapar. Redan för snart två veckor sedan sade Lena Friberg till SLA att kommunen börjat planera för att kunna ta emot flyktingar från Ukraina.

Plats för 150 flyktingar

– I förra veckan fick vi så en förfrågan från länsstyrelsen om vi kan få fram mottagningsboende och i så fall för hur många personer. Normalt gör Migrationsverket detta själva men de har nu via länsstyrelserna bett kommuner om hjälp, säger Lena Friberg.

– Vår bedömning är att vi inom kort ska kunna ta emot 150 flyktingar, det handlar om boende i idrottshallar, framför allt Fjärilshallen. Vi vet inte när flyktingarna kan komma men ganska snart är min gissning.

”Kan bli bekymmer”

Enligt Lena Friberg behöver kommunen i vart fall en vecka på sig för att iordningställa lokalerna så att människor kan bo där.

– Just nu arbetar vi med att ordna sängplatser och annat som måste vara klart innan flyktingarna kan komma” säger Lena Friberg, Skövde kommun.
– Just nu arbetar vi med att ordna sängplatser och annat som måste vara klart innan flyktingarna kan komma” säger Lena Friberg, Skövde kommun. Foto: Johan Espefält

– Vi måste ju bland annat få fram sängplatser för 150 personer. Det kan ju bli ett bekymmer med tanke på att det är många kommuner som är ute i samma ärende, men jag vet ännu inte hur det går.

Mat och matsal för flyktingarna tror Friberg bli enklare att lösa även om hon idag inte kan säga exakt hur den lösningen ser ut.

– Men vi jobbar på det i detta nu.

Sparar för ensamkommande

Kommunen har även tillgång till HVB-hem och stödboenden men vill i detta läget inte använda dem.

– Vi känner att vi behöver ha tillgång till dem för ensamkommande barn och ungdomar. Även om det inte initialt talats så mycket om att barn och unga flytt utan att ha vårdnadshavare med sig måste vi ändå vara beredda på det.

”Några veckor”

Hur länge människor ska bo i Fjärilshallen i Södra Ryd är för tidigt att säga.

– Men det är bara ett mottagningsboende så det kan ju inte handla om mer än några veckor för den enskilde, sedan får de förhoppningsvis komma till något av de boenden som Migrationsverket upphandlar.

Den verksamhet som normalt håller till I Fjärilshallen måste enligt Friberg flytta på sig tillfälligt för att kommunen ska kunna lösa den nu uppkomna situationen.

Omhändertagandet av flyktingarna styrs av det så kallade massflyktsdirektivet som EU har aktiverat. Det innebär bland annat personer från Ukraina ska erbjudas tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd inom EU.

Artikeltaggar

EULänsstyrelsenMigrationsverketSamhälleSkövdeSödra RydUkrainakriget

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.