USA och Ryssland som bestämmer

Insändare
PUBLICERAD:
Per Blomquist menar i sin replik till Hergus Palmquist att Sverige bör behålla sin alliansfrihet och stå utanför Nato.
Foto: Olivier Douliery
Hergus Palmquist skrev i SLA (9/3) och förordade anslutning till Nato medan jag har hävdat att Sverige bör hålla fast vid militärstrategisk alliansfrihet för freden.

Det är freden Sverige ska försvara. Och Rysslands avskyvärda aggressionskrig i Ukraina visar att det är världsmakterna USA och Ryssland som bestämmer. USA har nyligen förhindrat Nato-landet Polen från att ingripa i Ukraina. Sverige har ett enastående viktigt strategiskt läge i Norden med stor betydelse för USA:s och Rysslands inflytande i Europa och Arktis.

I Arktis finns mycket att göra anspråk på och därmed mycket att bråka om, vilket säkert Tysklands Angela Merkel och Putin samtalade om vid sina återkommande träffar. Palmquist menar att Merkel har fattat ett dumt beslut med dålig analys. Jag menar att hennes analys för freden bör många lyssna på.

Redan år 2014 demonstrerade Ryssland sin fulla styrka då man i sträng kyla från Murmanskbrigaderna genomförde en övning omfattade 155 000 man och tusentals stridsvagnar, flygplan och fartyg (se Tim Marshalls bok Geografisk makt).

Ryssland finns militärt i Barents hav, Norska havet och Nordatlanten. Norden är omfattat. Detta stämde med den ryske utrikesministern Lavrovs uttalande den 14 januari: Nordiska länders neutralitet skapar stabilitet i Nordeuropa.

USA och Ryssland avgör krig eller fred och hotar världsfreden. Det är därför Sverigedemokraterna och Socialdemokraternas kvinnliga statsminister Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde har så rätt. Sverige behöver ett självständigt försvar och vi ska värna om vår politiska militära alliansfrihet.

Rysslands moderna försvar består redan av ett stort antal missilrobotar för försvar och anfall. Robotarna tilltar i antal, räckvidder och precision enligt Raimo Jakola, expert på stormakternas militära maktmedel och deras tillväxt.

Eftersom Rysslands missilrobotar kan nå vårt territorium fem till trettio minuter efter utskjutning från ryskt territorium kan vårt insatsförsvar och eventuellt tillförda Nato-förband till del slås ut i ett ryskt första slag. Ryssland behöver Sverige i defensivt syfte mot USA om krig skulle utbryta.

Stormakter kan man inte lita på. Om krig utbryter; vem börjar? Rysslands kärnvapen kan bestämma.

Per Blomquist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.