Hoppa till huvudinnehållet

Allt tuffare för många bönder: ”Vi får nya larmrapporter varje dag”

Publicerad:
Reporter Amelie Länsberg
Amelie Länsberg
amelie.lansberg@sla.se
Som lantbrukare behöver Lennart Bogren och de andra som jobbar på gården bland annat diesel till traktorn och gödsel. Det och mycket annat har den senaste tiden blivit allt dyrare.
Som lantbrukare behöver Lennart Bogren och de andra som jobbar på gården bland annat diesel till traktorn och gödsel. Det och mycket annat har den senaste tiden blivit allt dyrare. Foto: Amelie Länsberg Rylander

De stigande priserna på bland annat el, diesel och konstgödsel gör att många bönder får det tufft, för tufft för en del enligt lantbrukaren Lennart Bogren som driver en gård utanför Timmersdala.

– Det kommer vara ett antal som lägger av nu, det är jag övertygad om.

Att mycket har blivit dyrare råder enligt Lennart och hans lantbrukskollegor ingen tvekan om. Han ger ett exempel: Inför odlingsåret 2021 behövdes gödning för drygt 2000 kronor för att odla ett hektar vete, ett år senare går samma mängd gödning på cirka 6000 kronor.

Dieseln har också blivit dyrare. På ett år förbrukar de på gården ungefär 30 kubikmeter och priset har på bara något år nära nog fördubblats, till 21500 kronor per kubikmeter.

– Man förfasade sig när det gick över 14 kronor litern för diesel, nu har det varit över 28 kronor.

Lennart Bogren visar sin reservdieseltank, den rymmer 400 liter. ”Det är inte klokt, det kostar över tiotusen bara att fylla den här”
Lennart Bogren visar sin reservdieseltank, den rymmer 400 liter. ”Det är inte klokt, det kostar över tiotusen bara att fylla den här” Foto: Amelie Länsberg Rylander

När dieseln blir hårdvaluta ökar stöldrisken, något som Lennart är väldigt rädd för. Hittills har de klarat sig men han vet många kollegor som råkat ut för det.

Samtidigt har även eldningsolja, foder, el och spannmål blivit dyrare. Och de som jobbar inom lantbruket menar att allt hänger ihop. Åkerierna får det tuffare vilket påverkar lantbruket då många av transporterna går just dit.

Tuffa tider för många åkerier: ”Man ser ingen ände på det”

Tänker till

Nu gäller det att tänka till, spara in, se över sina tillgångar och vilka investeringar som ska prioriteras, menar Lennart. De har bytt till några bränslesnålare maskiner för att spara där men han skulle gärna se fler eldrivna lantbruksmaskiner.

Lennart skulle gärna se fler eldrivna lantbruksmaskiner.
Lennart skulle gärna se fler eldrivna lantbruksmaskiner. Foto: Amelie Länsberg Rylander

– Vi måste försöka tänka till, säger Lennart. Kriget i Ukraina gör att vi i år måste vi odla så mycket vi bara orkar för att få fram en så bra vara som möjligt till hösten. Det måste bli något positivt om vi ska få några yngre som vågar satsa för fullt på det här.

Enorm påverkan

Kriget i Ukraina påverkar förutsättningarna enormt för lantbrukarna anser Lennart. När ukrainarna skulle sköta sitt vårbruk vid Svarta havet tvingas de nu strida för sitt land. Det påverkar förstås Ukraina som tillsammans med Ryssland annars står för en fjärdedel av världsexporten på spannmål.

Även sanktionerna mot Ryssland får effekter, både vad gäller gas och olja.

– Ryssland står för mycket av gasen som körs till andra ställen i Europa. Det gör man om till ammoniak och kvävet i det används för att göra konstgödsel, förklarar Lennart.

Fler åtgärder

Lantbruksfrågorna ligger Lennart och hans kollegor nära om hjärtat och de vill gärna se fler åtgärder från politiker. De svenska lantbrukarna har fått ett visst stöd de senaste åren, bland annat finansiellt i form av en jordbruksmiljard.

– Det kommer dock inte förrän hösten 2022. Med dagens kostnadsutveckling räcker det bara till en start, säger Lennart.

Han hade hoppats att de höga bränslepriserna skulle kompenseras så att det gynnade bönderna. Men det åtgärdspaket som nyligen presenterats av regeringen med bland annat sänkt skatt på bensin och diesel från och med juni 2022 ger han inte mycket för:

– Jag missunnar definitivt ingen att få några pengar och kan det hjälpa så att någon har råd att köpa mat så är det bra. Det är det enda positiva med det hela. Sänkningen och pengarna ligger så långt fram så för lantbrukare, åkerier och livsmedelsproduktion är det här ingenting. Vi får nya larmrapporter varje dag hur det håller på att bli tuffare.

Ökade el- och dieselpriser slår hårt: ”Jag vill att våra kalvar ska få en framtid”

Lennart och hans kollegor vill se mer långsiktiga lösningar från politikerna. Ett exempel är livsmedelsstrategin som kom för fem år sedan. Enligt den ska produktionen i Sverige öka men Lennart menar att pålagor och olika villkor med övriga Europa gjort att det backat. Han vill istället se konstruktiva lösningar.

– Politiker borde hjälpas åt mycket mer. Inte bara tala om hur dåliga alla andra är utan komma på bra grejer ihop. Vi hoppas innerligt att man kommer göra något här.

De skulle önska att betydelsen av svenskproducerad mat lyftes mer och vill ge en stor eloge till kunder som valt exempelvis svensk kött, mjölkprodukter eller grönsaker, en förutsättning enligt Lennart för det svenska lantbrukets fortsatta utveckling.

Mot ljusare tider

Lennart är fast besluten att kämpa vidare trots de tuffa förutsättningarna.
Lennart är fast besluten att kämpa vidare trots de tuffa förutsättningarna. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Nu försöker ändå Lennart och hans kollegor vara positiva. De ser fram emot våren och att det börjar växa ute.

– Nu vill det till att vi tar vara på kraften i naturen och hjälper den så vi får fram väldigt mycket mat, avslutar Lennart.

Artikeltaggar

DrivmedelJordbrukLantbrukLennart BogrenSkövde kommunTimmersdala

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.