Hoppa till huvudinnehållet

HD tar inte upp Lyrestadsmordet – kvinna döms till 16 års fängelse

Publicerad:
En kvinna i 35-årsåldern mördades i en villa i Lyrestad i februari 2021. En man och en kvinna har nu dömts för brottet i såväl tingsrätt och hovrätt. Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd, vilket innebär att hovrättens dom står fast. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Kvinnan som dömdes i hovrätten för yxmordet i Lyrestad överklagade till Högsta domstolen, men de beviljar inte prövningstillstånd.

Det innebär att hovrättens dom, där hon dömdes till 16 års fängelse för mord, står fast.

Två personer har dömts för för Lyrestadsmordet där en kvinna mördades den 21 februari 2021. De dömda är en man i 30-årsåldern och en kvinna i 35-årsåldern, som då var ett par. Mannen har dömts till rättspsykiatrisk vård, medan kvinnan dömde till 16 års fängelse.

Den mördade kvinnan var en kusin till den dömda kvinnan. På kvällen för brottet hade de tre varit ute och ätit på en pizzeria och gick sedan hem till parets hus i Lyrestad. Där drack de alkohol och tog narkotika, men under kvällen blev det ett bråk. Det eskalerade och polisutredningen visade att offret dödats med många hugg med både yxa och kniv. Huggen träffade både underarmar, hals och huvud.

– Det var en ren avrättning, har åklagaren Lars Johansson tidigare hävdat.

Kvinnan nekade

Den dömda kvinnan har både i tingsrätten och hovrätten nekat till mord och medhjälp till mord. Hon menar att mannen tvingade henne vara med och att hon endast utövat ett i sammanhanget begränsat våld.

Men tingsrätten och hovrätten fann det åtalade paret som båda skyldiga till mordet.

Kvinnan överklagade sedan till Högsta domstolen, men de beviljar inte prövningstillstånd. HD beviljar det endast om det är av vikt för ledningen av rättstillämpningen eller om det finns synnerliga skäl. Det fanns det inte i detta fall, bedömer HD.

Det innebär att hovrättens dom står fast och kvinnan i 35-årsåldern döms till 16 års fängelse. Mannen får rättspsykiatrisk vård, med särskild utskrivningsprövning. De båda ska, precis som tidigare bestämts, tillsammans betala ett skadestånd till offrets anhöriga med 360 000 kronor, plus ränta.

Artikeltaggar

Brott & blåljusHögsta domstolenLyrestadMord

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.