Hoppa till huvudinnehållet

Västerhöjdslärare nominerade till årets UF-lärare: ”Otroligt hedersamt”

Publicerad:
Helena Olbrich, Karin Karnell och Henrik Söder är nominerade till årets UF-lärare. En nominering som kommer från deras elever. Prisutdelningen är på fredag då en rad vinnare ska koras, främst bland eleverna som driver ett UF-företag. Foto: Anneli Malm

Helena Olbrich, Karin Karnell och Henrik Söder är nominerade till årets UF-lärare.

– Otroligt hedersamt, säger de.

Gymnasium Skövde Västerhöjd är även nominerad till årets skola.

Sista året på gymnasiet har elever möjlighet att starta ett UF-företag där de får lära sig allt från grunderna till att starta upp företag, ta fram produkter och sälja dem. Varje år utser Ung företagsamhet, UF, Skaraborg vinnare av olika slag bland eleverna som årets företag och årets säljare.

Glada över nomineringen

Men även årets UF-lärare utses där Helena Olbrich och Karin Karnell är nominerade för UF inom handelsprogrammet och Henrik Söder för teknikprogrammet. Det är eleverna som skickar in förslag på nomineringarna.

– Det är otroligt hedersamt och man blir glad med det jobbet man lägger ned. Ibland känner man att de här eleverna orkar inte se oss tre månader till. Men någonstans känns det som de faktiskt uppskattar att vi finns där och är med dem. Även om vi tjatar en hel del och jagar på, att de ändå förstår att det är med välmening, för vi vill att det ska gå bra för dem. Vi är tacksamma för nomineringen, säger de.

Vad är det viktigaste eleverna lär sig?

– Att ta ansvar för sin egen utveckling och om man misslyckas så är det en lärdom som kan ta dem ytterligare framåt. Under det här UF-året ser man en fantastisk utveckling, de växer otroligt i uppgiften. I början är ett litet problem gigantiskt men sen lär de sig att hantera och hitta möjligheterna själva, säger Helena Olbrich och Karin Karnell.

– UF är på något sätt skarpt läge. Har en kund beställt en sak får man se till att leverera den, tillägger Henrik Söder.

Olika inriktningar

På teknikprogrammet är det mer fokus på produktutveckling.

– En del jobbar med återbruk som kläder som man syr om till exempelvis väskor. Ett företag har tagit fram ett verktyg för att spänna skidbindningar, stänga pjäxor och öppna flaskor med. Det är en egen produkt från grunden.

På handelsprogrammet handlar det mer om helheten som hur man marknadsför sig och skapar säljtillfällen.

Under året har 33 UF-företag startats på skolan och Västerhöjdsgymnasiet är även nominerade till årets UF- skola. På fredag är lärarna och eleverna samlade för att följa den livesända prisutdelningen med spänning.

En UF-marknad

Eftersom mässan även i får genomförs digitalt anordnas istället en UF-marknad på Commerce, i HM:s gamla lokal, den 1-2 april. Där deltar elever från både Västerhöjd och Kavelbro som visar upp sina företag och säljer sina produkter.

Artikeltaggar

SkaraborgSkola och utbildningSkövdeVästerhöjdsgymnasiet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.