Hoppa till huvudinnehållet

Nu rullar Helin ut i Europa: ”Rätt läge att satsa”

Publicerad:
Reporter Erica Augustsson
Erica Augustsson
erica.augustsson@sla.se
Lucas Helin är redo att tävla utanför Sverige. I helgen väntar säsongspremiär i Danmark.
Lucas Helin är redo att tävla utanför Sverige. I helgen väntar säsongspremiär i Danmark. Foto: Erica Augustsson

Förra året var det Sverige och SM som gällde. Nu blickar Lucas Helin ut mot Europa – och en framtid i elbil.

– Det blir spännande. Det blir väldigt mycket nytt och ett annorlunda upplägg, säger den snart 19-årige Tibrokillen.

Hemma i garaget i Tibro står Lucas Helins Opel Astra Bertone i fokus. I den kördes det SM i fjol och i år väntar tävlingar i Europa. Nästa år däremot, då är planen att ratta en elbil.

Anledningen till att man väljer Europa framför Sverige är att SM-status för Lucas klass har slopats till i år. Då vill "Team Helin", med Lucas som förare och Stefan i rollen som både pappa, mekaniker och något av en teamchef satsa större.

Tävlingspremiären körs i Danmark till helgen, och sedan väntar vidare tävlingar söderut – närmast i Tyskland och Nederländerna i maj.

– Man är alltid nervös inför årets första tävling, men det hör väl till. Jag går in i en internationell klass och kommer inte kunna vara med och slåss om segern, men vi får se det som träning och en bra möjlighet att samla erfarenhet, säger Lucas Helin.

Först och främst handlar säsongen 2022 om att just samla in erfarenheter. Nästa år är planerna nämligen ännu större.

Siktet är inställt på att då köra en europeisk cup i en elbil.

Testkört i Frankrike

Under våren har Lucas varit i Frankrike och testkört en potentiell elbil hos ett etablerat Citroën-team. Det hela fick goda recensioner av Tibrokillen.

– Jag var lite nervös inför testet, men när jag väl satt där tyckte jag att det kändes ganska självklart. Det kändes som en rallybil och den hade låg tyngdpunkt eftersom batteriet ligger under bilen. Det gick att åka väldigt fort och den gick väldigt fint, säger han.

Tidigare under våren var Lucas Helin i Frankrike och testkörde en elbil hos ett etablerat Citroën-team.
Tidigare under våren var Lucas Helin i Frankrike och testkörde en elbil hos ett etablerat Citroën-team. Foto: Privat

Säsongen 2022 blir något av ett uppvärmningsheat inför det som komma skall 2023, men mycket återstår innan sådana planer kan gå i lås. Inte minst ekonomiskt.

– Vi räknar med att det kommer kosta ungefär en miljon kronor att köra en sådan säsong och att hyra en bil till de sju deltävlingarna i serien, säger Stefan.

Det faktum att det blir en satsning med elbil hoppas Helin ska kunna väcka en del intresse.

– Vi tror och hoppas att det är något som kan få företag i Sverige att vakna. Det känns som att det är rätt läge att satsa på det här som det är lite miljötänk i, säger Stefan.

Byter kartläsare

Förra säsongen satt Annie Seel vid Lucas sida som kartläsare på SM. Hon kör VM i år och då har Helin fått se sig om efter någon annan.

”Rallyprinsessan” åker SM med Lucas Helin: ”Framtiden händer nu”

Vid säsongspremiären i Danmark till helgen får Lucas sällskap i bilen av Madelene Buskas. Vid följande tävlingar är planen att Mikael Kjellgren ska sköta den biten, förutsatt att han har licensen klar.

– Han är tänkt som huvudkartläsare. Han har varit kartläsare i många år, bland annat med mig tidigare. Han har åkt på toppnivå även utomlands en hel del och är rutinerad, säger Stefan om Mikael som kommer från Hjo.

Artikeltaggar

Lucas HelinRally

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.