Hoppa till huvudinnehållet

IFK Skövde vidare i SM-slutspelet inför storpublik: ”Jag får gåshud”

Publicerad:
Det blev en ny seger mot Hammarby och nu är IFK Skövde klart för SM-semifinal. Foto: Erica Augustsson

IFK Skövde säkrade en semifinalplats inför en storpublik i Arena Skövde.

– Vilket privilegium att få spela inför den här publiken. Jag får gåshud, säger IFK-spelaren Matias Helt Jepsen efter 37–23-segern mot Hammarby i den tredje kvartsfinalen.

Nästan 2 000 åskådare blev vittne till IFK Skövdes avancemang i SM-slutspelet på lördagen. Det är den högsta publiksiffran sedan pandemin bröt ut i mars 2020. IFK besegrade Hammarby för tredje gången i kvartsfinalserien och tog sig vidare till SM-semifinal.

– Det här är vad man vill och det är det som är roligt. Vi visste att det nästan skulle bli fullsatt i dag. Det kan vara en press men det är också ett privilegium. Vi såg det som ett privilegium och jag fick gåshud av att spela inför den här publiken, säger IFK-spelaren Matias Helt Jepsen efteråt.

Matias Helt Jepsen gjorde en bra match hemma i Arena Skövde.
Matias Helt Jepsen gjorde en bra match hemma i Arena Skövde. Foto: Erica Augustsson

IFK körde över Hammarby med 37–23 inför 1 949 personer i Arena Skövde.

– Det är inte varje dag vi har så mycket folk på läktarna. Man vara väldigt stolt och ödmjuk men samtidigt leverera. Det gör vi verkligen. Jag är väldigt stolt över vår prestation, fortsätter Matias Helt Jepsen.

Bjöd på handbollsgodis

IFK hade tidigt avgjort matchen och kunde bjuda på finlir.

– Jag är 34 år men jag vill också leka. Det är det som är roligt och i den här matchen fanns det möjlighet till att göra lite som man vill.

IFK gav Hammarby respass i kvartsfinalserien. Nu väntar alltså semifinal men fjolårets SM-silvermedaljörer drömmer om mer än så.

– Vi kom tvåa i serien och målet var att vinna och ta oss vidare till semifinal. Det här är bara första steget för oss. Vi drömmer om SM-guld. Det är vår ambition. Då är det sex segrar kvar för att lyckas med det. Det är väldigt simpelt och det är så man får se på det, fortsätter IFK Skövdes mittnia.

Ovisst om semifinalmotstånd

IFK blev det första laget att kvalificera sig för semifinal. Motståndet där är ännu oklart då det står 1–1 i matcher i de tre andra kvartsfinalserierna. Det är dock klart att det kommer bli ett Skånelag: IFK Kristianstad, HK Malmö, Ystads IF eller Lugi HF.

– Nu får vi en ny motståndare och vi får börja titta på video. Det är inte många lag som spelar som Hammarby så på det sättet kommer det bli helt andra matcher. Det spelar inte så stor roll vilket lag vi får.

– Vi är bra och de andra lagen ska vara riktigt bra för att slå oss. Jag har inte riktigt bra koll. Jag tror Sävehof klarar att gå vidare men de två andra kvartsfinalerna är helt öppna. Vi får se. Vi är i en skön sits men det är väldigt konstigt att vi ska behöva vänta så länge på att få spela igen när vi har flyt och spelar bra, fortsätter Helt Jepsen.

Semifinalerna inleds förts i slutet på april.

Lämnar efter säsongen

Helt Jepsen lämnar Skövde efter säsongen för spel i IFK Kristianstad.

– Det är väldigt speciellt. Jag har haft fyra fantastiska år här. Allt beror på hur det slutar men jag har trivts bra här. Jag drömmer verkligen om ett SM-guld.

Det är tredje gången på de senast fyra säsongerna (säsongen 2019/2020 avbröts på grund av pandemin) som IFK Skövde har kvalificerat sig för en SM-semifinal. 2019 åkte IFK Skövde ut mot IK Sävehof och 2021 slog IFK Skövde ut IFK Kristianstad.

– Skövde har aldrig vunnit SM-guld och jag vill väldigt gärna göra det tillsammans med klubben. Det skulle vara en riktigt bra slutpunkt på de här fyra fantastiska åren. Det är mycket känslor i kroppen men det är mer positiva känslor än att jag känner någon negativ press. Jag njuter av att få spela de här matcherna.

"Är mäktigt"

För Henrik Signell var det första gången hans lag spelade inför en sådan stor publik i Arena Skövde och han var överväldigad.

Henrik Signell såg minst sagt belåten ut på IFK-bänken när den tredje kvartsfinalen mot Hammarby närmade sig sitt slut.
Henrik Signell såg minst sagt belåten ut på IFK-bänken när den tredje kvartsfinalen mot Hammarby närmade sig sitt slut. Foto: Erica Augustsson

– Vi ville ha publiken tillbaka och jag skulle bli förvånad om någon av dem kände att det här vill de inte göra igen, säger IFK-tränaren och fortsätter:

– Det är mäktigt. Det var nästan 2000 personer och det låter, känslan är att det var 4 000-5 000 på läktarna. Det är häftigt. Det är en väldigt bra publik.

Matchfakta

SM-slutspel, kvartsfinal 3:5

IFK SKÖVDE HK–HAMMARBY IF HF

37–23 (20–11)

Mål: IFK Skövde HK: Matias Helt Jepsen 6 mål/7 avslut, Jack Thurin 6/8, Dan Beck-Hansen 5/6, Adam Ljungquist 4/6, Bjarni Valdimarsson 3/6, Viktor Hallén 3/3, Herman Dyberg 2/2, Erik Sääf 2/3, Kristian Svensson 1/2, Fredrik Mossestad 1/1, Rex Blom 1/2.

Målvakter: Fabian Norsten 11 räddningar/30 skott, 37 i räddningsprocent, Victor Bang 1/4, 25 procent.

Mål: Hammarby IF HF: Gustav Davidsson 5/8, Kevin Johansson-Eggan 4/6, Martin Dolk 4/9, Viktor Ahlstrand 4/8, Johan Nilsson 3/4, Ludvig Lindeberg 3/6.

Målvakter: Linus Bergh 4/26, 15 procent, Hayder Al Khafadji 2/15, 13 procent.

Utvisningar: S: 6x2 min. H: 4x2 min.

Domare: Martin Gomér och Johan Gomér.

Publik: 1 949 personer.

SLA-ligan: 3=Matias Helt Jepsen, 2=Jack Thurin, 1=Adam Ljungquist.

Artikeltaggar

Hammarby IF HFHandbollHandbollsliganHenrik SignellIFK Skövde handbollMatias Helt JepsenSM-slutspel i handboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.