Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen kan investera i försvarsindustrin: ”Viktigt att skydda demokratin”

Publicerad:
En ny finansriktlinje inom Skövde kommun öppnar för investeringar i försvarsindustrin något som det tidigare var ett förbud emot då det inte ansågs hållbart.
En ny finansriktlinje inom Skövde kommun öppnar för investeringar i försvarsindustrin något som det tidigare var ett förbud emot då det inte ansågs hållbart. Foto: Johan Nilsson/TT

En ny finansriktlinje ger möjlighet att investera i krigsmaterial.

– Viktig att skydda demokratin, säger kommunalrådet Katarina Jonsson (M).

En reviderad finansriktlinje har tagits fram för Skövde kommun. En av de stora förändringarna är att ta bort förbudet att investera i försvarsindustrin.

Ändrad inställning

Det försämrade säkerhetsläget i omvärlden har öppnat upp för investeringar i försvarsindustrin. Tidigare har den typen av investeringar valts bort då vapen inte har ansett vara hållbara. Nu har inställningen svängt.

– Det har blivit väldigt tydligt det sista hur viktigt det är med vapen när det gäller att skydda demokratin. Därför vill vi inte ha det förbudet i vår riktlinje, säger kommunalrådet Katarina Jonsson (M) och tillägger:

– Vi är en försvarsmaktsregion, bland den största i Sverige, och det hänger ihop. Vår Försvarsmakt i Skövde är ute i världen och försvarar demokratin och vapen hänger ihop med att försvara demokratin. Att försvara demokratin handlar inte bara om människor på plats utan även kunna agera på plats.

Förbudet att investera i kontroversiella vapen som klusterbomber, personminor, kärnvapen och kemiska och biologiska vapen ligger kvar.

Vänsterpartiet yrkade på avslag och reserverade sig mot beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Alternativa investeringar

Den andra förändringen är att göra det möjligt att investera pensionsfonden i så kallade alternativa investeringar.

– Det är gröna och sociala investeringar som vi vill öppna upp för som inte vår riktlinje öppnade för förut. Fondförvaltare har vidgat sina möjligheter att placera pengarna och då vill vi vara med och placera i alternativa investeringar.

SPP fastigheter och SEB microfinansfond är två alternativa investeringar som kommunstyrelsen ska godkänna, och de ska även besluta om riktlinjerna. Syftet med de alternativa investeringarna är att få en högre riskjusterad avkastning och de investeringarna skulle ersätta en del av kommunens ränteplaceringar som idag ger en låg avkastning.

Artikeltaggar

Katarina JonssonKsauPolitikSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.