Risk för gräsbrand – så eldar du säkert

Publicerad:
Genrebild. Foto: Jørn Bærheim

SMHI larmar om att risken för gräsbrand är väldigt stort. När solen skiner, vinterns snötäcke smälter och det torra fjolårsgräset kommer fram är risken som störst för bränder. Därför bör man vara extra försiktig vid eldning utomhus.

Beroende på var du bor i landet skiftar risken med årstiden skriver Brandskyddsföreningen. Under våren är gräsbränder som vanligast medan under sommar- och höstmånader är vanligare med skogs- och markbränder.

Under vårstädningen vill många elda upp kvistar och skräp på tomten eller på sommarstället. Ska man elda krävs det stor aktsamhet och noggranna förberedelse med avvattning för att begränsa eldens spridning. Vinden kan ändra sig snabbt och elden sprider sig väldigt fort.

– Den som tänder en eld har själv ansvaret för att elden inte vållar någon skada. Många tror att de kan hantera en eld, trots det inträffar många bränder på grund av bland annat eldning eller grillning utomhus. Många av dessa bränder skulle kunna undvikas om fler lär sig vad man ska tänka på, säger Karin Lönn, verksamhetsområdeschef på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Brandskyddsföreningens tips för säker eldning:

• Hör med din kommun vilka regler som gäller för eldning utomhus där du bor. I en del kommuner är det endast tillåtet att elda under vissa veckor på året.

• På SMHI:s hemsida kan man se om och var risken för gräsbränder är stor just nu

• Ladda ner appen Brandrisk ute och kontrollera vilken brandrisk som råder eller om det är eldningsförbud.

• Ladda ner Brandskyddsföreningens Goda råd-blad.

• Se till att du har vattenslang eller en vattenkanna och hinkar med vatten tillgänglig så att du kan släcka.

• Elda helst i en tunna eller anordnad eldstad.

• Lämna aldrig elden utan bevakning.

• Dränk brasan med vatten vid släckning och kontrollera att askan känns kall efteråt.

• Gräsbrand ska inte förväxlas med skogsbrand som kan förekomma under större delen av året.

Artikeltaggar

BrandskyddsföreningenSkaraborgSMHIVäder

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare